Do góry

Domowe porady

Imbir zdrowie w twoim domu

Imbir nie zawsze jest doceniany w naszej kuchni. Może kojarzy się z piwem imbirowym, ciasteczkami. A przecież jest to przyprawa, która należny do najstarszych oraz najcenniejszych przypraw dalekiego Wschodu. Korzeń świeżego imbiru możemy kupić w naszych sklepach.

Dobry jest zarówno ten świeży, jak również sproszkowany.

Skład olejku eterycznego zwanego zingiberolem sprawia, że aromat tej przyprawy jest intensywny i trochę słodki.

Dodatkowe substancje żywicowe takie jak: gingerol i zinferon dodają przyprawie lekko gorzkiego i palącego smaku.


Jakie właściwości ma imbir:


.Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędne i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne.
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
Olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
W Azji uważany za afrodyzjak.
Jest doskonały w postaci herbatki pitej 2-3 razy dziennie, w celu ogólnego oczyszczania organizmu od toksyn, po kuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą.

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2342

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aarde 15 czerwca 2018 Dobry tekst! Imbir świeży jest zdecydowanie smaczniejszy niż sproszkowany. Zawsze dodaję taki do zupy z dyni piżmowej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń