Do góry

Domowe porady

Jak gotować ryż?

Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

Wypłucz ryż przed jego gotowaniem. Dzięki temu ryż będzie mniej się sklejał. Płukaj tak długo, aż woda stanie się przeźroczysta.
Na szklankę ryżu wlej 1,5 szklanki wody. Ryż brązowy wymaga jeszcze więcej wody, natomiast krótkoziarnisty mniej.
Zagotuj ryż na średnim ogniu i nie przykrywaj go.Dopiero, gdy zacznie się gotować możesz zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką.
Jeśli na ryżu będą robiły się dziurki, będzie to oznaczało, że wchłonął on całą wodę. Jeśli je zaobserwujesz, przykryj szczelnie pokrywkę, by para nie mogła się wydostać.

Autor: karolinkaaa

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 75

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń