Do góry

Domowe porady

Jak łatwo pokroić paprykę?

Prosty i sprawdzony sposób na oczyszczenie z nasion i pokrojenie papryki.

  1. Paprykę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Ostrym, najlepiej z ząbkami nożem odkroić najpierw 1 - 1,5 cm kawałek papryki razem z ogonkiem. Ogonek przepchnąć i wyjąć go z odkrojonej części papryki.
    Następnie odkroić 1- 1,5 cm część papryki, która jest po drugiej stronie.

  2. W środkowej części poprzecinać białe paski, którymi przymocowane jest gniazdo nasienne do papryki i wyjąć je.

    Tak oczyszczoną paprykę pokroić dalej według potrzeb.

  3. Taki sposób krojenia papryki nie powoduje dużego bałaganu na stole, gdyż pestki są wyjęte z całym gniazdem i nie rozsypują się po desce.

  4. Papryka lepiej się kroi, gdy leży na desce skórką do dołu. Nóż nie ślizga się po skórce, a sama papryka jest równiej pokrojona i mniej soku zawartego w miąższu zostaje na desce.
    Link do wpisu:
    http://gotujwdomu.blogspot.com/2018/09/jak-latwo-pokroic-papryke.html

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5548

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń