Do góry

Domowe porady

Jak ostrzyć noże i nożyczki

Najważniejszy sprzęt kucharza to nóż. Nie ważne jaki /czy tasak, czy do pieczywa/, nie ważne z czego - ważne by był ostry. Bo nóż ma kroić, siekać itp. a nie miażdżyć czy zgniatać. Dlatego noże powinniśmy regularnie ostrzyć . Możemy do tego wykorzystać profesjonalne ostrzałki lub domowe sposoby.
Ponieważ nożyczki ostrzymy podobnie jak noże porada dotyczyć będzie obu tych narzędzi.

  1. Noże najłatwiej naostrzymy jeśli przed ostrzeniem zanurzymy ich ostrze w roztworze soli.
    Ważne by nóż ostrzyć po skosie pod kontem ok.20 stopni /prawie na płasko/ względem powierzchni ostrzącej. W przeciwnym razie zamiast ostrzyć nóż będziemy go tępić.
    Nóż naostrzymy pocierając o kant kamiennego parapetu lub kamiennych schodów. Możemy również wykorzystać spód porcelanowego kubka /w miejscu gdzie nie ma porcelanowej powłoki/
    Zamiast ostrzałki możemy wykorzystać szeroki skórzany pas lub inny szeroki nóż.
    Innym sposobem ostrzenia noża jest siekanie jajecznych skorupek - jajka gotujemy na twardo, obieramy skorupki i rozgniatamy w dłoniach a następnie siekamy nożem.
    Nożyce będą ostre jeśli przetniemy nimi kilkakrotnie drobnoziarnisty papier ścierny lub złożoną folię aluminiową.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3315

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń