Do góry

Domowe porady

Jak wykorzystać białko z jajka ?

Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.

  1. 1. Do przesolonej zupy dodajemy surowe białko. Po paru minutach zupę przecedzamy przez sito lub zdejmujemy z powierzchni zupy ścięte białko, które wchłonęło nadmiar soli.
    2. Białko dodane do mętnego rosołu wiąże wszystkie cząsteczki /"farfocle"/, które łatwo możemy zdjąć łyżką z powierzchni rosołu. Możemy tez przecedzić rosół przez gazę.
    3. Białko dodane do gotującej się zupy wchłonie nadmiar tłuszczu - po kilku minutach gotowania z powierzchni zupy ścięte białko możemy wyłowić łyżką.
    3. Rozmąconym białkiem możemy smarować chleb, bułki lub ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika - pięknie się zrumienią.
    4. Odrobina białka dodana do ubijanej śmietany skróci czas jej ubijania i sprawi, że dłużej pozostanie ona puszysta.
    5. Jeśli pęknie nam biszkopt /np. podczas przenoszenia blatu/ możemy posmarować go rozbełtanym białkiem i mocno docisnąć. Białkiem możemy również skleić pęknięte strucle czy wypieki z ciasta półfrancuskiego.
    6. Lukier. Jedno białko ubijamy z dodawanym porcjami cukrem pudrem /ok. 1 szklanki/, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasteczka czy pierniczki.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 1104

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń