Do góry

Domowe porady

Oliwa aromatyzowana

Oliwa to nieodłączny składnik kuchni włoskiej, przez wielu zwana kamieniem węgielnym diety śródziemnomorskiej. Pozyskiwana z dojrzałych owoców drzewa oliwkowego, jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych i smakowych, dlatego sięgają po nią nie tylko Włosi, ale także zwolennicy zdrowego żywienia na całym świecie. Jak wybrać najlepszą i odpowiednią do naszej potrawy?

„Przeciętny Włoch spożywa tygodniowo około litra oliwy. Przy jej doborze do konkretnego dania, specjaliści kuchni śródziemnomorskiej zwracają szczególną uwagę na jej walory smakowe i aromat, z taką samą starannością, z jaką dobierają odpowiednie wino do posiłku" – mówi Agnieszka Landa, właścicielka warszawskiej restauracji

„Oliwa nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Doskonale podkreśla aromat potraw pieczonych, gotowanych, ale także smażonych. Nie wnika w głąb mięsa i sprawia jednocześnie, że staje się chrupkie. Jest niezbędna jako dodatek do owoców morza, potraw z ryżu czy pasty.” – dodaje.

Mnogość aromatów
Różnorodność oliwy z oliwek jest ogromna. Wpływ na to ma wiele czynników, między innymi gatunek drzewa oliwkowego, klimat, czas zbiorów. Z tego powodu nie można jednakowo traktować oliw pochodzących z Włoch, Grecji czy Francji. Każda ma swój unikalny smak, aromat i oczywiście kolor, który może przybrać barwę złotożółtą, ale i ciemnozieloną. Warto wiedzieć, że „złoty płyn” występuje w trzech zasadniczych odmianach: extra – oliwy najwyższej jakości, tłoczone na zimno z owoców zbieranych ręcznie, average – pozyskiwane z owoców bardziej dojrzałych oraz strong – są to odmiany oliw o najbardziej intensywnym smaku i aromacie.

Z czym to się je?
Mnogość rodzajów oliw sprawia, że mają one wiele zastosowań. Do potraw delikatnych, np. majonezu czy ciasta, najlepsza będzie mieszanka oliwy rafinowanej i oliwy surowej, znana jako oliwa z oliwek. Jest ona bardziej neutralna smakowo. Z kolei do warzyw, ryb i sosów sałatkowych najlepiej dodawać oliwę extra virgin. Sprawdzi się ona również w przygotowaniu śniadań – omletów czy jajecznicy. Jest doskonałym dodatkiem do gotowanych warzyw, duszonych grzybów, ziemniaków puree i kremowych zup. Może posłużyć również za marynatę. Mięsa, które przez kilka godzin marynują się w oliwie i ziołach, po obróbce termicznej nadal pozostają soczyste i delikatne w smaku.

Oliwę z oliwek można wykorzystywać do pieczenia i smażenia zamiast masła czy oleju. Musi ono jednak przebiegać w umiarkowanej temperaturze, ponieważ oliwa zapala się w niższych niż inne oleje temperaturach, a przez to traci swoje smakowe i zdrowotne właściwości. Co ciekawe, oliwę najlepszej jakości prawdziwi smakosze jedzą z samym chlebem, delektując się jej unikalnym smakiem. Coraz większe uznanie zyskują również oliwy aromatyzowane, które potrafią odmienić smak najbardziej tradycyjnej potrawy.

Oliwa z oliwek jest doskonałym środkiem rozpuszczającym dla substancji aromatycznych. Co to oznacza? Że każdy z nas może sam we własnym domu skomponować prawdziwą, włoską oliwę. Jak? To bardzo proste!

Aromatyzowana włoska oliwa

Składniki na 1,5 litra oliwy:
• 5 gałązek bazylii
• 2 gałązki tymianku
• 2 gałązki rozmarynu
• 2 gałązki oregano
• 3 ząbki czosnku
• 1,5 l oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Sposób przygotowania:
1. Zioła opłukać zimną wodą, dobrze osączyć i przesuszyć. Nie może być w nich wody, gdyż oliwa w takim przypadku szybko się zepsuje.
2. Listki ziół obrać z łodyg, delikatnie rozgnieść w moździerzu, bądź ugnieść drewnianym wałkiem, aby przyspieszyć wydzielanie się olejków eterycznych. Czosnek obrać ze skórki.
3. Aromatyczne dodatki włożyć do czystej butelki. Zalać oliwą w ten sposób, żeby wszystko było dokładnie przykryte. Butelkę zakręcić lub przykryć pergaminem.
4. Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na około 4 do 5 tygodni.
5. Po tym czasie wyjąć aromatyczne dodatki i zużyć oliwę w przeciągu około trzech miesięcy.

Gotowa oliwa powinna stać w chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Można ją także wstawić do lodówki, jednak aromatyzowana oliwa szybko zmętnieje.


Autor: Konto usunięte

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 22

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń