Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wysuszona pestka awokado nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli oraz soków wyciskanych.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6471
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 139
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 816
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6471
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 139
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 816
Składniki
Wysuszona pestka awokado nadaje się jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli oraz soków wyciskanych. Wykorzystywana jest również do przyrządzania herbat i naparów. Pozostałe fusy można po wypiciu herbaty również spożyć.
Zalety: Naturalnym zjawiskiem jest ciemnienie pestki, ponieważ zawiera ona bardzo dużo antyoksydantów. Te ostatnie odpowiedzialne są za niszczenie nadmiaru wolnych rodników wywołujących choroby nowotworowe i choroby układu krążenia*. Poza tym pestka awokado jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga i reguluje układ pokarmowy. Wady: Każdy organizm inaczej reaguje na garbniki, które obecne są w pestkach awokado i nadają jej gorzkiego smaku. Najlepiej spróbować małej porcji po wysuszeniu (max. pół łyżeczki), żeby wykluczyć ewentualne problemy z nadwrażliwością.