Do góry

Domowe porady

Pieczywo - jak zachowć dłużej jego świeżość

Chleb i bułki znajdziemy w każdej kuchni: najczęściej ze sklepu czy piekarni ale niekiedy też własnoręcznie wypiekane. Ponieważ pieczywo gości na naszym stole codziennie w stosunku miesięcznym czy rocznym kosztuje nas ono dość dużo. Dlatego ważne by o pieczywo odpowiednio zadbać, by dobrze je przechowywać, dzięki czemu na dłużej zachowa swą świeżość i przydatność do spożycia.

  1. Jakie pieczywo najtrwalsze ?
    Najszybciej starzeje się pieczywo pszenne, najwolniej chleb żytni na zakwasie.Im więcej w pieczywie mąki żytniej i większa ilość otrąb tym chleb dłużej zachowuje świeżość.
    Chleb na zakwasie jest dłużej świeży niż pieczywo na drożdżach.
    Pieczywo typu pumpernikiel - ciemne razowe pieczone długo /ponad 9 godz./ w niskiej temperaturze / 120-150 stopni C/ na zakwasie z gruboziarnistej mąki żytniej jest przydatne do spożycia najdłużej. Przechowywane w oryginalnym szczelnym opakowaniu ma termin ważności do kilku m-cy, natomiast po otwarciu do kilku tygodni.

  2. Gdzie i jak przechowywać pieczywo ?
    Najlepiej pieczywo przechowywać w glinianym pojemniku /misie, chlebaku lub tzw garnku rzymskim/. Naczynia z gliny zapewniają dobrą cyrkulację powietrza dzięki czemu pieczywo dłużej pozostaje świeże.
    Najczęściej przechowujemy pieczywo w chlebaku. Dobrze jeśli jest on drewniany lub ze sali nierdzewnej - materiały te chronią przed wilgocią i wysychaniem.
    Dodatkowo możemy pieczywo zawinąć w lnianą ściereczkę lub włożyć do płóciennego woreczka.
    Jedynie pieczywo tostowe przechowujemy w lodówce. Pozostałe pieczywo w lodówce szybko pleśnieje.

  3. Zamrażanie
    Zamrażamy nadmiar pieczywa świeżego ale dobrze wystudzonego. Najlepiej jest zamrażać chleb pokrojony porcjując po kilka kromek. Rozmrażamy wówczas tylko tyle kromek ile faktycznie potrzebujemy a dodatkowo mniejsze porcje szybciej się rozmrożą. Najlepiej mrozić pieczywo zapakowane w folie spożywczą lub papierową torbę.
    Pieczywo rozmrażamy w temperaturze pokojowej.

  4. Ochrona przed wysychaniem
    Pieczywo w chlebaku możemy przechowywać w papierowych torbach, przykryte pergaminem czy papierem do pieczenia lub w lnianych woreczkach. Naturalne materiały chronią pieczywo i zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza.
    Do chlebaka możemy włożyć jabłko i wymieniać je co kilka dni - zwiększy to nieco wilgotność powietrza ale nie spowoduje pleśnienia.

  5. Ochrona przed wilgocią i pleśnieniem
    Pieczywo przede wszystkim powinno być przechowywane w miejscu suchym.
    Nie powinniśmy długo trzymać pieczywa w foli, gdyż nie przepuszcza ona powietrza. Jeśli ciepły chleb zawiniemy w folię szybciej on spleśnieje bo para nie będzie miała ujścia.
    Pieczywo wyschnięte, czerstwe możemy jeszcze jakoś wykorzystać /np. na bułkę tartą/ ale spleśniałe powinniśmy jak najszybciej wyrzucić by pleśnią i wilgocią nie "przeszedł" chlebak. Chlebak co jakiś czas powinniśmy przetrzeć ściereczką /zmoczoną w wodzie z dodatkiem octu i dobrze odciśniętą/. Następnie chlebak dokładnie wycieramy do sucha i pozostawiamy uchylony przez kilka godzin, by dokładnie wyschnął.

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3418

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 21 lutego Zgadza się. Najlepiej przechowuje się w lnianych woreczkach lub papierowych "tytkach" i drewnianym chlebaku. Nigdy w foliowym woreczku.
A co do pieczywa na zakwasie - jest ono dłużej świeże bo ma niższe pH, czyli jest kwaśniejsze od tego na drożdżach. Niższe pH oznacza dłuższą trwałość wszystkich art. spożywczych.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń