Do góry

Domowe porady

Praktyczne rady 2

Praktyczne rady 2

  1. Jabłka i gruszki nie będą ciemniały przy krojeniu, jeżeli wrzucimy je na chwilę do lekko osolonej wody lub skropimy sokiem z cytryny.
    *****
    Cytryny będą bardziej soczyste, jeżeli włożymy je na 1-2 min do gorącej wody przed wyciśnięciem soku.
    *****
    Suszone owoce lub jarzyny wrzucone do wrzącej wody stają się twarde, łykowate i niesmaczne. Dobrze jest namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie i dopiero potem ugotować w niej.
    *****
    Czerwoną barwę kapusty można przywrócić, dodając po jej ugotowaniu soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.
    *****
    Natka pietruszki, szczypiorek i koperek będą dłużej świeże, jeżeli do wody, w której stoją, wsypie się szczyptę soli.
    *****
    Jeżeli kupujemy białą kapustę, lepiej nie wybierać wielkich głów, ponieważ mniejsze mają o wiele delikatniejszy smak.
    *****
    Żeby pozbyć się przykrego zapachu czosnku wystarczy zjeść jabłko, natkę lub korzeń pietruszki lub gryźć ziarenka palonej kawy.
    *****
    warzywa będą smaczniejsze, jeżeli do wody w której się gotują dodamy 1-2 kostki cukru.
    *****
    Wszystkie warzywa korzeniowe powinno się gotować pod przykryciem w przeciwieństwie do zielonych ( szpinaku, fasolki szparagowej i jarmużu) i kapustnych, które należy gotować w odkrytych naczyniach.
    *****
    Zwiędłe ziemniaki należy włożyć na pół godziny do zimnej wody. Nabiorą wtedy jędrności i będzie można je łatwiej obrać.
    *****
    Chcąc odróżnić jajko gotowane od nieugotowanego, trzeba spróbować zakręcić nim na stole. Gotowane będzie się kręcić, surowe nie.
    *****
    Ryż będzie śnieżnobiały i nie rozgotuję się na papkę, jeżeli dodamy do wody kilka kropli soku z cytryny.
    *****
    Sól nie zawilgotnieje jeśli do solniczki wrzucimy kilka ziarenek ryżu.
    *****
    Przy robieniu zasmażki należy pamiętać, że im bardziej zrumienimy mąkę, tym rzadszą otrzymamy zaprawę, która mniej zagęści potrawę. Im mąka jest mniej zrumieniona, tym bardziej zagęszcza potrawę.
    *****
    Przesoloną zupę można uratować, jeśli wrzucimy do niej dużego obranego ziemniaka pokrojonego w ćwiartki.
    ****
    Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeśli dodane do niej warzywa podsmaży,y lekko na maśle.
    ****
    Wątróbkę i befsztyki należy solić dopiero po zdjęciu z ognia, aby byly miękkie i soczyste.
    ****
    Pączki nie będą wchłaniały nadmiernie tłuszczu, jeśli dodamy do ciasta półtorej łyżeczki spirytusu na 1 kg mąki.
    ****

Autor: Camilla24

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 129

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń