Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Składniki
Jabłka i gruszki nie będą ciemniały przy krojeniu, jeżeli wrzucimy je na chwilę do lekko osolonej wody lub skropimy sokiem z cytryny. ***** Cytryny będą bardziej soczyste, jeżeli włożymy je na 1-2 min do gorącej wody przed wyciśnięciem soku. ***** Suszone owoce lub jarzyny wrzucone do wrzącej wody stają się twarde, łykowate i niesmaczne. Dobrze jest namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie i dopiero potem ugotować w niej. ***** Czerwoną barwę kapusty można przywrócić, dodając po jej ugotowaniu soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. ***** Natka pietruszki, szczypiorek i koperek będą dłużej świeże, jeżeli do wody, w której stoją, wsypie się szczyptę soli. ***** Jeżeli kupujemy białą kapustę, lepiej nie wybierać wielkich głów, ponieważ mniejsze mają o wiele delikatniejszy smak. ***** Żeby pozbyć się przykrego zapachu czosnku wystarczy zjeść jabłko, natkę lub korzeń pietruszki lub gryźć ziarenka palonej kawy. ***** warzywa będą smaczniejsze, jeżeli do wody w której się gotują dodamy 1-2 kostki cukru. ***** Wszystkie warzywa korzeniowe powinno się gotować pod przykryciem w przeciwieństwie do zielonych ( szpinaku, fasolki szparagowej i jarmużu) i kapustnych, które należy gotować w odkrytych naczyniach. ***** Zwiędłe ziemniaki należy włożyć na pół godziny do zimnej wody. Nabiorą wtedy jędrności i będzie można je łatwiej obrać. ***** Chcąc odróżnić jajko gotowane od nieugotowanego, trzeba spróbować zakręcić nim na stole. Gotowane będzie się kręcić, surowe nie. ***** Ryż będzie śnieżnobiały i nie rozgotuję się na papkę, jeżeli dodamy do wody kilka kropli soku z cytryny. ***** Sól nie zawilgotnieje jeśli do solniczki wrzucimy kilka ziarenek ryżu. ***** Przy robieniu zasmażki należy pamiętać, że im bardziej zrumienimy mąkę, tym rzadszą otrzymamy zaprawę, która mniej zagęści potrawę. Im mąka jest mniej zrumieniona, tym bardziej zagęszcza potrawę. ***** Przesoloną zupę można uratować, jeśli wrzucimy do niej dużego obranego ziemniaka pokrojonego w ćwiartki. **** Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeśli dodane do niej warzywa podsmaży,y lekko na maśle. **** Wątróbkę i befsztyki należy solić dopiero po zdjęciu z ognia, aby byly miękkie i soczyste. **** Pączki nie będą wchłaniały nadmiernie tłuszczu, jeśli dodamy do ciasta półtorej łyżeczki spirytusu na 1 kg mąki. ****