Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli burczy Ci w brzuchu a dzieci proszą o pizzę na już. Poniżej zdradzę sekret jak szybko uzyskać świetne ciasto na pizzę :)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Przygotowujemy ciasto na pizzę w dowolny sposób:) ja robię dosłownie na "oko".... Przygotowujemy sobie: mąkę ok. 2 szklanki, 1/2 szklanki ciepłej wody, drożdże (ja daję max 1/2 kostki drożdży), łyżka soli i cukru, parę łyżek oleju, suszone zioła : oregano, bazylia.
Najpierw rozczyn...brzmi wymagająco ale naprawdę zajmie Wam to chwilkę. W misce rozcieram drożdże z odrobina ciepłej wody, łyżką mąki, szczypta cukru. I tak przygotowany wkładam do piekarnika.....tak do piekarnika max. 50 stopni, zależy jak piekarnik grzeje. Za dosłownie kilka minut mamy "pracujące" drożdże. Wyjmujemy wiec miskę i dodajemy do niej resztę składników, tak aby uzyskać nie za gęste, elastyczne ciasto :) takie wkładamy znowu do piekarnika (znowu max. 50 stopni). Bierzemy się, więc za przygotowanie składników na wierzch ciasta :) Potem wyjmujemy z piekarnika pięknie wyrośnięte ciasto i ustawiamy go na 220 stopni. Pizza lubi wysoką temperaturę :) Surową pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do lekkiego zarumienienia. SMACZNEGO :)