Do góry

Domowe porady

Ziemniaki

Dlaczego warto jeść ziemniaki i ciekawostka o skrobi z ziemniaków.

  1. Ziemniaki

    Krótka historia
    Jedne z najbardziej sycących warzyw bulwiastych, które daje nam matka natura. W Polsce ziemniaki pojawiły się po zwycięstwie Jana III Sobieskiego pod Wiedniem (1683 rok), gdy został on obdarowany sadzonkami od Leopolda I.

    Wartości odżywcze
    Ziemniaki to około 20g/100g węglowodanów złożonych, które sycą i dodają energii. Aby jak najwięcej z tych węglowodanów zostało utrzymanych przy gotowaniu należałoby gotować je na parze lub w mundurkach. Warto również zauważyć, że ziemniaki w swoim składzie mają sporą ilość witaminy C oraz witaminy z grupy B. Ponadto dostarczają ludziom żelaza, magnezu oraz potasu.

  2. Właściwości
    • Dodają energii
    • Regulują trawienie
    • Ziemniaki zawierają błonnik, który przyczynia się do obniżenia
    cholesterolu we krwi
    • Błonnik zawarty w ziemniakach również spowalnia uwalnianie
    cukru do krwiobiegu
    • Duża dawka potasu zawarta w ziemniakach jest pomocna dla
    osób z nadciśnieniem tętniczym

  3. Mała przydatna ciekawostka:
    Ziemniaki mają wiele odmian. Jedne zawierają więcej jedne mniej skrobi. Aby sprawdzić zawartość skrobi w ziemniakach, jeżeli nie wiemy, jaką odmianę posiadamy, możemy przekroić ziemniaka na pół i potrzeć obie połowy o siebie. Ziemniak, który będzie się kleił ma dużo więcej skrobi niż ziemniak, który kleić się nie będzie. Zapytacie- po co to sprawdzać? Otóż lepsze do frytek, placków czy pyz są ziemniaki z większą ilością skrobi, a z mniejszą nadają się bardziej do sałatek albo do gotowania.

    Ziemniaki wbrew pozorom nie tuczą!
    Tuczy nas to jak te ziemniaki jemy! Np. Ziemniaki z sosem na bazie śmietany, frytki na oleju, pyzy, kopytka i inne potrawy, do których dodajemy mąkę. To właśnie, dlatego ziemniaki dostały miano tuczących.

  4. Linki z których korzystałam
    https://beszamel.se.pl/ziemniaki/ziemniak-historia-odmiany-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze,17926/
    https://zywienie.abczdrowie.pl/ziemniak

Autor: Przykuchence

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 50

Dodaj poradę

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń