Artykuły

Newsy

Barbecue z USA

Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Czytaj więcej

Wielkanoc po staropolsku!

Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Czytaj więcej

Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i faworków. Czytaj więcej

Ekskluzywny Maius

Czy Uniwersytet może produkować wino? Od kilkuset lat najstarsze na świecie uniwersytety posiadają swoje winnice, a co roku ich przedstawiciele spotykają się i porównują swoje wyroby. Do tego - nie ma co ukrywać ekskluzywnego grona - dołączyła najstarsza polska uczelnia - Uniwersytet Jagielloński, który zorganizował konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina. Dziś nastąpiło jego rozstrzygnięcie i oficjalna premiera wina Uniwersytetu Jagiellońskiego. Czytaj więcej

"365 smaków dla naszych dzieciaków"

"365 smaków dla naszych dzieciaków" to kolejny poradnik z serii 365 cieszącej się ogromnym uznaniem wśród rodziców. Tym razem autorki przedstawiają ciekawe przepisy na nieskomplikowane i zdrowe dania, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego żywienia i regułach dobrego wychowania, obowiązujących przy stole. Czytaj więcej

Kuchnia francuska - Anaîs Vially

Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych mięs, gęstych musztardowych lub goździkowo-cebulowych wywarów i sosów. Wszędzie smaży się cebulę, piecze różne gatunki drobiu, gotuje warzywa, produkuje i wykorzystuje sery, wszędzie pachnie tymiankiem i jałowcem. Czytaj więcej