Artykuły

Skrzydełko czy nóżka?

Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Czytaj więcej

Sposób na długowieczność?

W dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie święci triumfy. Coraz więcej osób interesuje się dietą bezmięsną i przechodzi na wegetarianizm. W Polsce jest już ok. 2 mln zdeklarowanych zwolenników takiego stylu życia. Czytaj więcej

Konkurs Puzzle!

Znajdź przepis w Smakerze, którego fragment zdjęcia został wybrany do konkursu i wygrywaj nagrody! Konkurs rozpoczyna się 27.09.2010 i trwa do 04.10.2010 r. Czytaj więcej

Afryka w polskiej kuchni

O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Czytaj więcej

Rooibos - czerwony napój z Czarnego Lądu

Ten egzotyczny napój o pięknym rubinowym kolorze określany często mianem herbaty tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. Jego nazwa w języku afrikaans oznacza po prostu "czerwony krzew". To właśnie dzięki tej roślinie uprawianej wyłącznie w Południowej Afryce, możemy cieszyć się delikatnym smakiem i dobroczynnym działaniem rooibos. Czytaj więcej

Afrykańskie przysmaki dla odważnych

Termity zamiast chipsów? Gąsienica na deser? Czemu nie! Owady stanowią ważny element kuchni afrykańskiej. Ale to nie wszystko - w niektórych rejonach Czarnego Lądu jada się także myszy oraz pije... kozią krew. Czytaj więcej

Najciekawsze wiadomości kulinarne, konkursy i wydarzenia