Artykuły

Regionalne smakołyki

Tej książeczki nie można nie mieć w domowych zbiorach kulinariów. Na 120 stronach prezentuje charakterystyczne smaki Wielkopolski, Pomorza, Kaszub, Mazowsza, Kurpiów, Podlasia, Śląska, Podhala i Gór Świętokrzyskich, ale po lekturze pozostawia przemożne uczucie... niedosytu.Z podobnymi jej publikacjami tak jednak bywa, a obcowanie z nimi jest zarazem i wdzięczne, i niewdzięczne. Wdzięczne - bo autorce i czytelnikowi przychodzi poruszać się w świecie smaków skądś znanych. Czytaj więcej

Szybko i wykwintnie - Claudia Bruckmann

100 rozkoszy dla podniebienia - na stole w pół godzinySzybkie i wykwintne potrawy - niemożliwe? Wcale nie. Mamy dla ciebie proste przepisy na eleganckie dania, takie jak tagliatelle ze smardzami, kaczka w sosie pomarańczowym, stek w pieprzowej panierce albo krem jogurtowo-limonkowy. Na początek posiłku podaj szybki aperitif, a na zakończenie digestif lub kawę. Do spontanicznego eleganckiego przyjęcia brakuje tylko gości? Czytaj więcej

VII MIEDZYNARODOWY FESTIWAL ZUPY Kraków - Kazimierz - Plac Nowy

W tym roku Festiwal odbędzie się 24 maja. Jak co roku zorganizowany zostanie konkurs na najlepszą zupę przygotowaną przez kucharzy - amatorów, a także przez profesjonalistów - restauratorów z całego Krakowa i regionu. Najlepsze zupy zostaną nagrodzone Złotą, Srebrną i Brązową Paterą, oceniać je będzie specjalnie powołane "gastronomiczne" jury Pod przewodnictwem, Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Czytaj więcej

Desery na każdą okazję

Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Czytaj więcej

Gotowane warzywa i sałatki

Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Czytaj więcej

Najciekawsze wiadomości kulinarne, konkursy i wydarzenia