Artykuły

"Ballada o trolach" - na wesoło!

Zjawisko tzw. trolowania nie jest nam obce. Wszyscy podchodzimy do tego bardzo emocjonalnie, a jak wiadomo emocje są złym doradcą. Mieliśmy ostatnio na Smakerze do czynienia z takimi zachowaniami, dlatego aby rozładować nieco napiętą atmosferę przeczytajcie "Ballade o trolach" użytkownika Stokrosz, który w żartobliwy sposób opisuje działania troli. Czytaj więcej

Pączkowa ankieta!

Powiedz nam co jadasz w Tłusty Czwartek, w jakim województewie są najlepsze pączki i jak radzisz sobie po przedawkowaniu słodkości. Wypełnij ankietę! Czytaj więcej

Jak się łomiom chrusty

Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Czytaj więcej

Bal nad bale - tradycja i kuchnia karnawału

Podczas gdy inne religie świętują raczej zakończenie długiego okresu postu, chrześcijanie przygotowują się na post wielkim obżarstwem i huczną zabawą. Skąd wziął się karnawał? Gdzie się go świętuje? Co się je? Karnawał powoli dobiega końca, ale największa zabawa ciągle przed nami - nie zapomnijmy uczcić Tłustego Czwartku smakowitym pączkiem lub faworkiem! Czytaj więcej

Alchemia zmysłów

Jeśli talent kulinarny idzie w parze z talentem plastycznym to możemy uznać to za połączenie doskonałe. Dlaczego? Dlatego, że jemy także oczyma. Jeśli coś wygląda ładnie, wabi nas energetycznymi kolorami jesteśmy bardziej skłonni to zjeść. Czytaj więcej

Najciekawsze wiadomości kulinarne, konkursy i wydarzenia