Artykuły

ATLAS GRZYBÓW

Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Czytaj więcej

Kill Grill. Restauracja od kuchni

Anthony Bourdain rzetelnie spełnia swoją obietnicę. Prowadzi nas przez swoje życie szlakiem doskonałych restauracji, podłych knajp, ohydnych spelunek i podejrzanych lokali. Jego przewodnikiem pozostaje namiętność - umiłowanie dobrego jedzenia, ale też euforia, jaka towarzyszy jego przygotowywaniu. Czytaj więcej

Dieta winna

Jak być zdrowym i żyć jak najdłużej? Jak być szczupłym, nie dręcząc się ascetycznymi dietami? Oparta na rezultatach wieloletnich badań rewolucyjna i skuteczna terapia opracowana przez autora zaleca częste picie umiarkowanych ilości czerwonego wina oraz spożywanie owoców, orzechów i czekolady. Dzięki temu dostarczamy organizmowi niezbędne składniki odżywcze zapobiegające chorobom serca (w tym także zawałom), udarom mózgowym, cukrzycy, demencji - a także pewnym rodzajom nowotworów. Czytaj więcej

Winnica w Toskanii

Autentyczna historia małżeństwa Máté pełna jest niepowtarzalnego smaku idyllicznej Toskanii, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura nie tylko dla miłośników podróży i wina. Czytaj więcej

Kuchnia dla zabieganych

Przepisy na 1000 potraw, które można wykonać w 10, 15 lub 20 minutCaroline DarbonneNie chcesz spędzać więcej niż dziesięć, piętnaście czy dwadzieścia minut na przygotowywaniu dania od początku do końca?Ale jako smakoszka pragniesz podać coś pysznego zarówno swojej rodzinie, jak i przyjaciołom, kiedy wpadną bez zapowiedzi? Ta bardzo praktyczna książka jest właśnie dla ciebie!Znajdziesz w niej tysiąc przepisów dla rodziny, tradycyjnych, wyrafinowanych czy egzotycznych, do przygotowania w bardzo krótkim czasie, poczynając od przystawek, a na deserach kończąc. Czytaj więcej

Najciekawsze wiadomości kulinarne, konkursy i wydarzenia