Do góry

Bake off

Kołocz i świecące torty w "Bake Off - Ale Ciacho!"

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" tradycja zderzy się z nowoczesnością. Uczestnicy przygotują fluorestencyjne torty oraz śląski kołocz.

Fot. Materiały partnera

W trzecim odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" na uczestników czekała niespodzianka - zadanie, jakiego w konkurencji technicznej jeszcze nie było. Jurorzy wyznaczyli jedynie kierunek kuchennych zmagań, jednak przepis, który powinni odwzorować, dla wszystkich pozostawał tajemnicą. Michał Bryś oraz Krzysztof Ilnicki poprosili zawodników o przygotowanie perfekcyjnych ptysiów. Jak się okazało, przygotowanie perfekcyjnego ciasta parzonego, stanowiło nie lada wyzwanie dla większości cukierników-amatorów. Tylko nielicznym ta sztuka udała się w stu procentach.

Tego dnia w studiu pojawili się również specjalni goście z programu muzycznego „The Voice Kids". Młodzi wokaliści wcielili się w rolę surowych jurorów, a uczestnicy "Bake Off..." przygotowali dla nich najprawdziwszą, słodką ucztę. Zdaniem sędziów, najlepsze wypieki przygotowała Aleksandra Baran i to właśnie do niej powędrował tytuł Gwiazdy Odcinka. Niestety, z programem musiał pożegnać Kamil, który został ukarany za wykorzystanie gotowej galaretki.

Zobacz też: Zwycięzki przepis Oli

Co wydarzy się w kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

W czwartym odcinku studio „Bake Off - Ale Ciacho!" spowije zapach, któremu nie będzie można się oprzeć! To aromat pachnącego, maślanego ciasta drożdżowego unoszącego się nad śląskimi kołaczami według przepisu Michała Brysia.

Aby przygotować to tradycyjne, śląskie ciasto, uczestnicy będą musieli uporać się z ciastem drożdżowym. W tym wypadku, wybór odpowiedniej mąki będzie kluczowy. Powinna być ona możliwie najjaśniejsza i jak najdrobniej zmielona. Do tego typu wypieków zwykle poleca się mąki typu 500 lub 550, które w sklepach odnajdziesz m.in. pod nazwą „wrocławska" lub „krupczatka".

Co oczywiste, ciasta drożdżowego nie da się przygotować bez drożdży. Świeże wymagają od nas najwięcej uwagi - przygotowania zaczynu oraz odpowiedniego rozrobienia. Podobnie dzieje się w przypadku drożdży suszonych, chociaż te są zdecydowanie bardziej trwałe. Najmniej zachodu wymagają drożdże instant, które możemy po prostu wsypać do ciasta bez wcześniejszych przygotowań.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Przygotowując zaczyn drożdżowy musimy zwracać baczną uwagę na jego temperaturę. Jeśli będzie za wysoka, drożdże umrą. Z kolei przy zbyt niskiej temperaturze nie będą miały szansy zacząć pracować. W obu przypadkach ciasto nie wyrośnie.

Czy zawodnikom uda się przygotować wyjątkowo smaczne, śląskie kołacze? A może trudności sprawi im druga konkurencja, w której będa musieli zrobić torty świecące w ciemnościach? Kto zostanie Gwiazdą Odcinka, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się już w niedzielę o godzinie 15.20 na antenie TVP2.

Krzysztof Ilnicki radzi, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń