Do góry

Newsy

"Bake Off...": Koszyk rozmaitości Doroty

W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować kosze piknikowe, pełne smakowitych wypieków. Oto propozycja Doroty.

Tartaletki z łososiem

Ciasto kruche:

  • 225g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 120 g wędzonego łososia na ciepło
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 duża gruszka konferencja
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • świeży tymianek
  • świeży imbir
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki orzeszków piniowych

Ciasto kruche: Mąkę i masło, sól posiekaj na stolicy na drobny „piasek". Dodaj żółtko i szybko zagnieć. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż je na dno foremek na tartaletki z wyjmowanym dnem wysmarowanymi wcześniej masłem. Wyrównaj, po nakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie na papier wysyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usuń i ponownie piecz 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Nadzienie: Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W misce umieść macarpone, kwaśną śmietanę, jajko, żółtko, posiekany tymianek oraz świeżo starty imbir. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na podpieczonych tartaletkach poukładaj kawałki łososia oraz gruszki. Nałóż nadzienie z mascarpone i posyp orzeszkami piniowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok.15-20 minut, aż masa serowa delikatnie się zetnie, smacznego!

Rurki z nadziane papryką

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej typ 500
  • 250 g masła
  • 250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 łyżki oleju
  • 100 g cebuli (waga po obraniu)
  • 300 g czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 9-10 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 80-100 g kremowego twarożku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • czarnuszka

Ciasto:

Masło, mąkę oraz sól umieść na stolnicy i siekaj nożem, aby powstała kruszonka. Najlepiej wykorzystać do tego robot kuchenny). Dodaj śmietanę i szybko zagnieć. Ciasto dobrze schłódź w lodówce, owinięte w folię. Wyjmij, podsypując mąką - rozwałkuj, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokrój w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmaruj masłem, nawijaj na nią paski. Jedną stronę rurki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem i posyp czarnuszką lub czarnym sezamem.

Nadzienie:

Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij przez chwilę na maśle. Dodaj pokrojony drobno czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Umieść paprykę w naczyniu blendera, dodaj suszone pomidory, kremowy twarożek, wędzoną paprykę, odrobinę chilii bez pestek, oraz sól i pieprz. Bazylię posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z kremowym nadzieniem. Farsz przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń