Torty bezowe w ósmym odcinku "Bake Off Junior"

Młodzi cukiernicy zmierzą się z niełatwym zadaniem. Jurorzy poproszą ich o przygotowanie zachwycających tortów bezowych. Kto sprosta temu wyzwaniu?

Fot. materiały prasowe

W ubiegłym tygodniu studio programu "Bake Off Junior" wypełniła radosna atmosfera meksykańskiej fiesty. Jak powszechnie wiadomo, tego typu przyjęcia nie mogą obyć się bez piniaty. Jej przygotowanie powierzono małym cukiernikom. Jednak nie miała być to zwykła kartonowa kukiełka, którą wypełni się słodyczami. Jurorzy poprosili, aby piniata w stylu "Bake Off" była... tortem!

Przygotowanie wielowarstwowego wypieku z miejscem na dużą ilość słodkości okazało się naprawdę trudnym zadaniem. Nie wszystkim uczestnikom udało się je wykonać perfekcyjnie, a niektórzy z nich borykali się ze sporymi trudnościami. Z tortem-piniatą najwięcej kłopotów miała Julka, której tort upadł na ziemię.

Przed rozpoczęciem drugiej rundy, dzieci odbyły trening z Tomaszem Oświecińskim - gwiazdą serialu "M jak miłość" oraz entuzjastą zdrowego odżywiania. Specjalnie dla niego mali uczestnicy musieli przygotować zdrowy deser - kulki mocy. Wszystkim udało się sprostać temu wyzwaniu, dlatego też żadne z dzieci nie musiało żegnać się z programem.

Zobacz też: Przepis na kulki mocy według Piotrka

Co wydarzy się w ósmym odcinku "Bake Off Junior?"

Przed uczestnikami ósmego odcinka "Bake Off Junior" niesamowita możliwość nauki u tegorocznej mistrzyni Europy w dekoracji torów Agnieszki Paczóskiej. Wspólnie z gościem juniorzy poznają tajniki tworzenia ozdób z masy cukrowej.

W konkurencji autorskiej mali cukiernicy zaprezentują mieniące się wieloma kolorami torty bezowe. Czyj okaże się najlepszy? Przekonamy się już w najbliższą niedzielę o godzinie 15:15 w TVP2.

Zobacz też: Przepis na fit pops według Ani

O czym należy pamiętać robiąc bezę?

Jeśli chciałbyś przygotować olśniewającą bezę w zaciszu własnej kuchni, pamiętaj o kilku, niezwykle istotnych szczegółach.

  • Po pierwsze, zwróć uwagę, aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziesz ubijać białka było perfekcyjnie czyste oraz suche.
  • Po drugie, żółtka od białek oddzielaj bardzo uważnie. Nie możesz dopuścić, by choć odrobina żółtka znalazła się w białkach, gdyż zepsuje to cały efekt.
  • Po trzecie, jajka, których będziesz używać do wykonania deseru powinny być jak najlepiej schłodzone.

Pamiętaj również, że przepisy z programu „Bake Off - Ale Ciacho" znajdziesz w naszym serwisie, tuż po emisji odcinka.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34518

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 621

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 176

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7