Semifreddo i Baked Alaska w ćwierćfinale "Bake Off - Ale Ciacho!"

Najbliższy odcinek programu "Bake Off - Ale Ciacho!" to walka o półfinał. Na placu boju pozostaną jedynie najlepsi cukiernicy-amatorzy.

Fot. materiały partnera

Siódmy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" był podróżą po świecie czekolady. W konkurencji technicznej uczestnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciasteczka. Aby je przygotować, musieli zatemperować czekoladę, upiec bezglutenowe brownie, przygotować mus czekoladowy i krem chantily oraz wykonać spektakularną dekorację z mango i glazury kakaowej. Już samo wymienienie wszystkich elementów tego deseru dla większości z nich stanowiło nie lada wyzwanie. Jego przygotowanie, okazało się jeszcze trudniejsze. Przepis Krzysztofa Ilnickiego sprawił uczestnikom mnóstwo problemów i tylko nieliczni zaprezentowali jurorom naprawdę dobre wypieki.

Zobacz też: Czekoladowe ciastka - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!

W drugim zadaniu amatorzy cukiernictwa zostali poproszeni o przygotowanie tortu dla bliskiej osoby. Była to doskonała okazja do wzruszających wspomnień oraz zrelaksowania się przed starciem o miejsca w finale. Także i tym razem niektórzy z uczestników mieli spore problemy z przygotowaniem deserów, które sprostają oczekiwaniom sędziów. W ocenie Krzysztofa Ilnickiego oraz Michała Brysia najlepszy tort przygotowała Danusia i to właśnie ona kolejny już raz została Gwiazdą Odcinka. Niestety, z programem musiała pożegnać się Ola Serwa, której wypiek został uznany za najsłabszy.

Zobacz też: Tort Danusi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Co wydarzy się w kolejnym odcinku?

W ósmym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!" czeka nas mnóstwo emocji. W końcu to walka o półfinał! Bohaterami tego odcinka będą orzeźwiające, mrożone desery, które będą idealnym zwieńczeniem posiłku w czasie zbliżającej się majówki. Jednak poprzeczka będzie zawieszona bardzo wysoko - uczestnicy nie będą musieli przygotować zwykłych lodów lub sorbetu. Zadaniu przygotowanemu przez Krzysztofa Ilnickiego sprostają tylko naprawdę wybitni cukiernicy! Do przygotowania będzie bowiem "Baked Alaska" - słynny deser przyrządzany z mrożonych kremów obłożonych przypalaną bezą włoską. Stworzenie deseru, który jest jednocześnie ciepły i zimny, stanowi duże wyzwanie nawet dla doświadczonych cukierników. Czy amatorzy mu podołają?

Osoby, które nie zabłysną w czasie konkurencji technicznej, będą mogły zrehabilitować się w rundzie autorskiej. Jednak także i to zadanie nie będzie łatwe, gdyż jego tematem będzie włoskie semifreddo. O sukcesie i porażce zadecydują szczegóły. Kto sprosta oczekiwaniom jurorów, a kto pożegna się z programem tuż przed półfinałem? O tym przekonacie się już w niedzielę o godzinie 15.20 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2