Bakłażan na 10 sposobów

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca.

Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami.

Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Bogactwo przeciwutleniaczy

Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te zawdzięczają swój wyjątkowy kolor. Związki te należą do flawonoidów, chroniących nasz organizm przez działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Ponadto, substancje te pomagają przyswajać witaminę C, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwrzodowo.

Antocyjany zawarte w bakłażanie, a w szczególności w obrębie jego skórki, są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają starzeniu, pomagają w syntezie kolagenu oraz korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci.

Bakłażany dla odchudzających się

Bakłażan, podobnie jak wiele innych warzyw, jest niskokaloryczny. W jego składzie, poza wodą, znajdziemy również wapń, magnez, błonnik i potas, co sprawia, że jest to idealne warzywo dla osób odchudzających się oraz tych, które intensywnie ćwiczą.

Bakłażan jest bogaty w pektyny, które pomagają w skutecznej walczyć ze zbędnymi kilogramami, poprzez spowolnienie wchłaniania glukozy i potęgowanie uczucia sytości. Pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu oraz metali ciężkich.

Kto nie powinien jeść bakłażanów?

Pomimo swoich wielu zalet, bakłażan jest warzywem ciężkostrawnym powodującym wzdęcia i gazy, dlatego nie powinny go spożywać osoby z problemami trawiennymi. Surowy bakłażan zawiera w sobie solaninę (więcej na ten temat piszemy tutaj), która może zaszkodzić, dlatego też nie powinno się go spożywać na surowo. Z powodzeniem można za to go dusić, gotować, smażyć, piec albo grillować.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

 

1. Baba ganusz

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2.  Caponata

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Makaron alla norma

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Musaka

Fot. Agniesia76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Ratatouille

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Zapiekany bakłażan

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ajvar z domowej piwniczki

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pizza z bakłażanem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Zapiekane roladki z bakłażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Bakłażan z sałatką makaronową

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
11
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 3746

30 min
21
Pieczywo Kujawianki

Kujawianki to pyszne mleczne bułeczki o lekko słodkim smaku. Pasują do domowy...

Odsłon: 13182

>60 min
12
Ciasta Serniczek

Mój przepis na nie za słodki i nie za suchy sernik :)

Odsłon: 151

wszystkie
1

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

5
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

3
Ewa gotuje Światowe, ale wciąż proste. Pyszne przepisy Ewy Wachowicz

W 508. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zdecydowała się pokazać widzom, jak prosto ugotować potrawy z różnych części świata. Odkryj przepis...

4