Do góry

Video

Bezowy torcik z truskawkami

Inaczej nazywany tortem Pavlovej. Legenda głosi, że tort ten został przygotowany specjalnie dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej i miał on być tak lekki, jak jej tiulowa spódnica.

Mimo iż jest jednym z najbardziej spektakularnych deserów nie wymaga wielkiego nakładu pracy.

 

Zanim zabierzemy się za przygotowanie tortu powinniśmy pamiętać o kliku podstawowych zasadach.

 

Po pierwsze, pamiętajmy aby szklana misa bądź inne naczynie, w którym będziemy ubijać białka było perfekcyjnie czyste oraz suche.

 

Po drugie, żółtka od białek oddzielajmy uważnie, nie dopuśćmy do tego by choć odrobina żółtka znalazła się w białkach.

 

Po trzecie, jajka, których będziemy używać do wykonania deseru powinny być jak najlepiej schłodzone.

 

Składniki:


• zimne białka z 5 dużych jajek - łącznie około 200 ml
• szklanka plus dwie łyżki cukru - łącznie 250 gramów
• 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
• 30 dag świeżych truskawek lub innych owoców sezonowych
• łyżka octu
• łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:


1. Białka ubijamy na sztywno
2.Do ubitych białek dodajemy cukier i ponownie miksujemy aby uzyskać gładką błyszcząca masę.
3. Następnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy, tak by piana nie opadła - najlepiej silikonową szpatułką.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 23 cm i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy na nim polowe ubitej masy z białek.
5.Drugą połowę za pomocą szprycy wyciskamy dookoła, tworząc średniej wielkości beziki. Jeśli nie posiadacie szprycy możecie całą masę rozłożyć na płasko.
6. Tak przygotowaną masę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, po 10 min zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez 90 minut.
7. Gotowa beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pozostawiamy ją do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
8. Gdy beza ostygnie, ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę, a umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na plasterki .
9. Na spód bezowy wykładamy ubitą śmietanę i układamy truskawki.

 

 

 

Więcej doskonałych przepisów video znajdziecie tutaj >> Kliknij

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń