Do góry

Newsy

Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów.

Fot. 123RF/Picsel

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę.

Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem cennej witaminy C, to dodatki z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę.

Ponadto, naukowcom udało się udowodnić, iż ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływać na kondycję układu nerwowego i krwionośnego.

Aby w pełni cieszyć się właściwościami i smakiem tego warzywa, w czasie jego gotowania powinniśmy się wystrzegać kilku, dosyć powszechnych błędów. Oto niektóre z nich.

1. W czasie przygotowywania puree

Poza gotowanymi w całości, to jedna z najpopularniejszych form serwowania ziemniaków. Delikatne, kremowe i niezwykle smaczne – takie właśnie powinno być idealne puree. Okazuje się jednak, że w czasie jego przygotowywania możemy popełnić kilka błędów, które całkowicie zrujnują ten apetyczny dodatek.

Przede wszystkim, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków, dzięki czemu puree będzie miało odpowiednią konsystencję. W tym wypadku doskonale sprawdzą się odmiany Russet i Yukon, zawierające odpowiednią ilość skrobi.

Pamiętajmy, że wszelkie dodatki do puree – takie jak masło lub śmietana – powinny mieć temperaturę pokojową. W ten sposób łatwiej połączą się z ziemniakami, a my zmniejszymy ryzyko uzyskania dania o nieprzyjemnej i gumowatej konsystencji.

Unikajmy również używania malakserów bądź blenderów, gdyż jest to najprostszy sposób na zepsucie puree. Zdecydowanie lepszy efekt otrzymamy, wykorzystując klasyczne tłuczki lub trzepaczki. Wymaga to nieco więcej wysiłku, jednak efekt wart jest zachodu.


Jak przygotować dobre puree? Kliknij i sprawdź przepisy!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

87654321ja 24 kwietnia 2017 Kto pisał te porady, Ania Lewandowska? Odmiany ziemniaków, no też ;) U nas są tylko białe i żółte... Porady funta kłaków niewarte. :P Odpowiedzi: 1 ▼

43 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń