Do góry

Newsy

Błędy, które popełniamy robiąc zupy

Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą.

Fot. 123RF/Picsel

Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji obiadowych, w tym i zup, bez których wielu osobom trudno wyobrazić sobie pełny posiłek. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają nas, by tego typu posiłki jak najczęściej pojawiały się w naszym jadłospisie, gdyż jest to smaczny sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw.

Chociaż przygotowanie zupy nie jest specjalnie trudnym ani pracochłonnym zadaniem, warto unikać kilku powszechnych błędów, które czasem zdarzają się nawet profesjonalnym kucharzom.

1. Wykorzystywanie kostek i kupnych bulionów

Przygotowanie domowego bulionu, który mógłby stać się bazą do zupy, może wydawać się dosyć trudnym zadaniem. Jednak to tylko pozory, gdyż z tym zadaniem poradzi sobie nawet niezbyt doświadczona gospodyni. Dlatego nie warto rezygnować ze zdrowych, domowych bulionów na rzecz kupnych kostek rosołowych – znajdziecie w nich mnóstwo substancji, które mogą mieć bardzo zły wpływ na kondycję organizmu. Co więcej, taki dodatek sprawia, iż zupa zdecydowanie traci na smaku. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie większej ilości domowego bulionu, a następnie zamrożenie jego mniejszych porcji. W ten sposób przygotowanie dobrej zupy, zawsze zajmie wam zaledwie kilka chwil.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

halis55 15 marca 2018 Nigdy nie gotuję zupy na kostkach rosołowych zawsze mam jakieś mięso albo kości..

48 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń