Do góry

Bake off

Bomba witaminowa Justyny - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Justyna zaprezentowała jurorom przepis na miodownik.

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ szklanki miodu
  • 2 duże jajka (nie z lodówki)
  • ½ szklanki mleka (nie z lodówki)

 

Syrop

  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

 

Krem

  • ½ szklanki serka mascarpone lub serka kremowego
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki miodu

 

Dekoracja

  • plastry czerwonej pomarańczy i grejpfruta
  • kilka migdałów
  • rozmaryn
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • kurkuma
  • folia bąbelkowa
  • pyłek pszczeli

 

Ciasto
W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i migdałową oraz proszek do pieczenia i sól. Masło zmiksować na gładką masę. Nadal mieszając, dodać miód. Stopniowo wbijać jajka i wsypywać mieszankę mąk. Ciasto ma być puszyste. Gdy będzie gotowe, przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec 30-35 minut w temperaturze 162°C.

Syrop
Miód połączyć z sokiem pomarańczowym i zagotować. Gdy ciasto będzie już gotowe, należy je nasączyć przygotowanym syropem.
Krem
Ubić mascarpone, dodać śmietankę i miód. Powrócić do ubijania - ma powstać sztywna piana. Przełożyć na ciasto.

Dekoracja
Na górę kremu wyłożyć w artystycznym nieładzie plastry owoców, migdały, rozmaryn oraz „plastry miodu" z białej czekolady (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać szczyptę kurkumy i wylać na folię bąbelkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia i oderwać folię). Posypać odrobiną pyłku pszczelego.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń