Do góry

Bake off

Ciastko ponczowe

Przepis techniczny, jaki jurorzy przygotowali dla uczestników piątej edycji "Bake off - Ale ciacho!"

Baba
20g świeże drożdże
125g letnia woda
190g jaja
315g mąka pszenna T550
6g sól
20g cukier kryształ
55g masło

Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać jaja i wymieszać. Dodać pozostałe składniki oprócz masła. Zagnieść ciasto. Dodać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Natłuścić foremki pozostałym masłem. Zagnieść ponownie. Użyć część ciasta do wyłożenia foremek. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoją swoją objętość). Wstawić do pieca w 210C na ok. 10 min. Obniżyć temperaturą do 160C i dopiec do złotego koloru. Od razu wyjąć z foremek.

Syrop do nasączania
600g woda
250g cukier kryształ
150g miód
300g puree marakuja
50g sok z limonki
50g Grand Marnier

Połączyć wszystkie składniki tak, aby nie stracić walorów miodu i alkoholu.

Krem waniliowo - pomarańczowy
50g woda
2szt laska wanilii
40g cukier kryształ
300g śmietanka 36%
50g mascarpone
Skórka z pomarańczy

Zagotować pierwsze 3 składniki i odstawić do wystygnięcia. Schłodzić do 4C. Przygotować pomarańczę, starkować skórkę. Połączyć ze śmietanką i mascarpone. Ubić.

Owoce do dekoracji
Marakuja
Pomarańcza
Maliny
Ananas

Montaż
Nasączyć babę. Wyszprycować rozetę z kremu waniliowego. Udekorować wg wzoru.
Przygotować 6 idealnych, identycznych deserów.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń