Do góry

Newsy

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech.

Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis - zobaczcie jak łatwo przygotować drożdżowe samodzielnie.

Ciasto:

 

  • 350 g mąki pszennej typ 550 (np.: Basia Extra Wypiek)
  • 80 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • kilka kropli aromatu waniliowego

 

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 100 g mąki pszennej typ 550 (np.: Basia Extra Wypiek)

 

1. Mąkę przesiać do większego naczynia, dodać pozostałe składniki: cukier, mleko, jajko, przestudzone, rozpuszczone masło, aromat waniliowy i suszone drożdże (ze świeżych należy najpierw przygotować rozczyn).
2. Ręcznie lub mikserem zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki.
3. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-80 minut, następnie lekko zagnieść i przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Pozostawić do napuszenia na około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotować kruszonkę - do pokrojonego w kostkę masła dodać cukier, cukier z wanilią i mąkę, rozcierać w palcach aż powstaną charakterystyczne okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha i będzie się rozpadać dodać więcej masła, jeśli będzie zbyt zbita dosypać odrobinę mąki. Gotową kruszonkę odłożyć do lodówki.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół. Podrośnięte ciasto posypać przygotowaną wcześniej kruszonką i piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto drożdżowe z kruszonką na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń