Do góry

Newsy

Co jada się na świecie po wypiciu "kilku głębszych"?

Nie od dziś wiadomo, że picie alkoholu idzie w parze z jedzeniem. Zwykle przekąski te nie należą do zdrowych, ale za to pozwalają nieco złagodzić, nieuchronnie zbliżający się, "syndrom dnia wczorajszego". Jak wyglądają w różnych zakątkach świata?

Fot. 123RF/Picsel

Statystyki wskazują, że po zakrapianym alkoholem wieczorze, Polacy najczęściej sięgają po kebaby. Prosta, szybka i niedroga przekąska z powodzeniem tłumi głód, a za sprawą zawartego w niej tłuszczu pozwala nieco złagodzić objawy nieuchronnie zbliżającego się kaca.

A jak wyglądają ulubione posiłki imprezowiczów w różnych zakątkach globu? W ostatnim czasie niezwykle popularnym stał się trend o nazwie "Drunk Food" (tł. pijackie jedzenie) w ramach którego ludzie z całego świata dzielą się zdjęciami tego, co najchętniej zjadają po wypiciu "kilku głębszych". Oto niektóre z nich.

1. Kanada - Poutine

Co to? Dla Kanadyjczyków poutine to niemal świętość, a zamawianie ich po imprezie stało się najprawdziwszą tradycją. Czego należy oczekiwać zamawiając to danie? Przede wszystkim solidnej porcji frytek zalanej dużą ilością sosu pieczeniowego. Całość wieńczą kawałki topiącego sera. Podobne danie możecie zjeść również w niektórych zakątkach Wielkiej Brytanii.

2. Niemcy - Currywurst

Co to? Jeśli kiedykolwiek imprezowaliście w Niemczech, z pewnością zaproponowano wam zjedzenie currywurst. Przepis jest niezwykle prosty: usmażoną lub grillowaną kiełbasę polewa się keczupem, a następnie oprósza przyprawą curry. Do tego obowiązkowo spora porcja frytek.

3. Argentyna - Pancho

Co to? Z pewnością każdy z was miał okazję spróbować hot-doga. Ten w wydaniu imprezowo-argentyńskim nazywa się pancho i jest kanapką w wersji "na bogato". W bułce, poza parówką, znajdą się różnego rodzaju sosy, sałatka oraz drobno pokrojone frytki lub pokruszone chipsy.

4. Portugalia - Chleb z chorizo

Co to? Zamawiając to danie, otrzymacie dokładnie to, czego moglibyście się spodziewać - porządny kawałek chrupiącej bułki, wypełniony po brzegi podsmażoną kiełbaską chorizo. W bardziej dekadenckiej wersji kanapka może zostać wzbogacona sosem lub sporą ilością sera. Wszystko zależy od potrzeb klienta.

5. Grecja - Vromiko

Co to? Vromiko to potrawa przypominająca nieco sprzedawane w naszym kraju kebaby. Zamawiając ją otrzymacie mięso, frytki, sałatkę i dużą ilość sosów. Całość zawija się w sporych rozmiarów chlebek pita, dzięki czemu danie można jeść bez trudu nawet w czasie marszu.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

6. Ukraina - Salo

Co to? Z pewnością wielu z was widok może wydać się znajomy, bowiem salo to nasza swojska słonina, którą zjada się również w różnych zakątkach Polski. Ukraińską słoninę często podaje się na smażonym chlebie posmarowanym przekrojonym ząbkiem czosnku. Jeśli siła ma tkwić w prostocie, to z pewnością jest to jakiś dowód.

7. Szkocja - Munchie Box

Co to? To niemal kwintesencja „Drunk Food" - ogromne pudełko wypełnione ulubionymi przekąskami imprezowiczów. W zależności od preferencji zamawiającego, można znaleźć w nim np. kawałki smażonego kurczaka, pizzę, azjatycki makaron, smażony ryż, mięso z kebabu, frytki, krążki cebulowe i wiele innych. Ponadto, do pudełka wkłada się także różnorodne sosy, a dla miłośników zdrowego odżywiania dorzucana bywa sałatka coleslaw.

8. Japonia - Okonomiyaki

Co to? Po wypiciu kilku sake w barze karaoke, Japończycy zaczynają poszukiwania najlepszego okonomiyaki w okolicy. Jest to omlet na sterydach - pełen dodatków i pozornie niepasujących do siebie smaków. Bazę okonomiyaki przygotowuje się z jajek i posiekanej kapusty. Następnie przychodzi czas na różnego rodzaju dodatki: boczek, kimchi, ośmiornice, warzywa, krewetki, makaron, ser oraz wiele, wiele innych. Na samym końcu całość polewa się dwoma rodzajami sosów.

9. Hiszpania - Churros

Co to? Oto dowód, że "pijackie jedzenie" nie zawsze musi być wytrawne. Wśród wszechobecnych kebabów i frytek znajdzie się również propozycja dla miłośników deserów. Wystarczy, że wyjdziecie do Hiszpanii, aby spróbować najlepszych na świecie churros - smażonych na głębokim tłuszczu paluchów z ciasta parzonego, serwowanych z gęstym sosem czekoladowym.

Pobierz aplikację smaker

10. Sri Lanka - Kottu Rotti

Co to? Ta wyjątkowo sycąca potrawa powstaje po zmieszaniu cienko pokrojonych i usmażonych chlebków roti z warzywami, jajkami, mięsem i solidną porcją przypraw. Wszystko, czego może zapragnąć Lankijczyk po kilku głębszych.

11. Brazylia - Acaraje

Co to? Kanapka z owocami morza z dodatkiem sporej ilości kalorii. Bazę stanowi usmażona na głębokim tłuszczu kulka ciasta, która po przekrojeniu wypełniana jest krewetkowo-warzywną potrawką. Pobyt w Brazylii bez spróbowania acaraje byłby niepełny.

12. Hiszpania - Tapas

Co to? Zwyczaj serwowania tapas z pewnością spodobałby się wszystkim imprezowiczom-miłośnikom dobrego jedzenia. W prawdziwych barach tapas te malutkie przekąski podawane są jako gratis do każdego zamówionego kieliszka wina. Im więcej wypijesz, tym więcej zjesz.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń