Do góry

Newsy

Co jeść wiosną?

Na wiosnę aż chce się jeść bujne, zachęcające i kolorowe nowalijki. Czy jest to jednak dobry pomysł?

Czy nowalijki nam szkodzą?      Fot. 123RF.COM/PICSEL


Nowalijki to pierwsze warzywa, które możemy zjeść świeże po zimie. Pochodzą one zarówno ze szklarni, jak i ze zwykłych upraw, ale najczęściej wczesną wiosną spotykamy warzywa szklarniowe. Zwykłe uprawy nie przetrwałyby zdarzających się jeszcze w kwietniu przymrozków przygruntowych. Często też wydaje nam się, że kupujemy polskie nowalijki, a tymczasem w koszyku lądują warzywa z Hiszpanii czy Cypru, które musiały przejść długą drogę na sklepowe półki (na czas transportu traktuje się je konserwantami, aby przetrwały trudy podróży).


Trująca zielenina?

Najczęściej na wiosnę kuszą nas rzodkiewki, sałata, szczypiorek i natka pietruszki. Potrzebujemy więcej zieleni na talerzach! Nie zawsze jednak zielono oznacza zdrowo…

Warzywa często są nawożone, aby były jak najbujniejsze i aby jak najszybciej urosły. Stosuje się też pestycydy aby uniknąć niszczenia ich przez szkodniki. Obecnie stosowane nawozy zwykle zawierają azotany, które mogą przekształcić się w rakotwórcze azotyny. Aby jednak do nas dotarły, roślina musi otrzymać zbyt dużo nawozu, który zaczyna się w takiej sytuacji kumulować w tkankach. A to się niestety zdarza. Nadmiar nawozu nie szkodzi roślinie, ona przyjmie wszystko, co dostanie, nawet jeśli otrzyma dużo za dużo.


Kiełki: Eliksir zdrowia czy zagrożenie? Kliknij!

kiełki na talerzu


Według badań przeprowadzonych w latach 2009-2011, najbardziej zanieczyszczone pestycydami może być natka pietruszki, ale nawet ona naraża osoby dorosłe na 26,6 proc. dopuszczalnej ilości tych substancji dziennie (ADI - acceptable daily intake). Według późniejszych badań, z lat 2010-2012, badających zawartość pestycydów w warzywach hodowanych pod osłonami, w 35 proc. przebadanych próbek wykryto substancje ochrony roślin. Najwięcej znajdowało się w cebuli zielonej, papryce i pomidorach. Jednak także i w tych badaniach nie osiągnięto takiej ilości substancji, by były szkodliwa dla zdrowia, nawet przy długotrwałym jedzeniu tych warzyw.


Co zrobić, żeby sobie nie zaszkodzić?

Oto kilka rad jak zminimalizować kontakt ze szkodliwymi substancjiami:

- Kupujmy warzywa wyglądające zdrowo ale… niezbyt wyrośnięte. Nadmierny wzrost może sugerować przenawożenie.
- Uważajmy na przebarwienia! Żółte plamki na liściach mogą być oznaką stosowania nawozów sztucznych. Środek sałaty powinien być także zielony - ściemniały lub zżółkły sugeruje gromadzenie się w nim azotanów. Ziemniaki z kolei nie powinny mieć zielonych przebarwień.
- Dokładnie myjmy warzywa przed spożyciem, możemy je nawet potrzymać w wodzie przez kilka minut.
- Obierajmy nowalijki. Najwięcej toksyn kumuluje się płytko pod skórką (niestety, tam też jest najwięcej witamin i minerałów).
- Wyjmujmy warzywa z reklamówek i pojemników nieprzepuszczających powietrza. Starajmy się nie kupować takich, które są szczelnie zamknięte w folię. Azotany szybciej przekształcają się w azotyny bez dostępu tlenu.
- Nowalijki powinny stanowić dodatek do posiłków. Nie jedzmy ich nadmiernie dużo!
- Jeśli mamy możliwość, to wybierajmy produkty z upraw ekologicznych, zmniejszymy wtedy ryzyko wchłaniania szkodliwych substancji.


Wiosenne odchudzanie. Kliknij!

kobieta z pizzą i sałatką, nie wie co wybrać


A co ze smakiem?

- Skąd jest smak? Ze słońca, z ziemi. Ziemia jest zmarznięta, słońca prawie nie ma i tego smaku też nie ma - powiedział Tomasz Woźniak, restaurator. Według niego warzywa, które pojawiły się na bazarach wyglądają dobrze, jednak nie mają takiego smaku, ani zapachu jak te, na które jeszcze musimy poczekać.


Czas nowalijek. Kliknij!

nowalijki z jajkiem

Zobacz też: Ogródek na balkonie i parapecieKilka ważnych faktów o pierwszych wiosennych warzywach

Anna Wiśniewska

Źródła:
Grzegorzak M. i in. "Pozostałości środków ochrony roślin w nowalijkach jako potencjalne ryzyko narażenia konsumentów", 2012
Podbielska M. i in. "Oszacowanie narażenia konsumentów związane z występowaniem pozostałości środków ochrony roślin w warzywach uprawianych pod osłonami w latach 2010-2012", 2013
dieta.mp.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń