Do góry

Konkursy

Co jest najbardziej „krakowskie” w smaku?

Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny.

Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).
W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje propozycje. Najwięcej zgłoszeń przyszło oczywiście z Krakowa, ale były również zgłoszenia od mieszkańców Warszawy, Szczecina, Rzeszowa, Bielska-Białej i innych zakątków Polski. Nie zabrakło również zgłoszeń z zagranicy.
Do drugiego etapu konkursu wybrano siedem nowych propozycji, które najczęściej powtarzały się wśród zgłoszeń:

 

  • Kremówka z Coctail-baru „Czarodziej" (ul. Karmelicka 15),
  • Krakowski Kumpir przy Hali Targowej (ul. Grzegórzecka 3),
  • Zapiekanki Bieńczyckie z Bieńczyckiego Placu Targowego,
  • Torty z Galerii Tortów Artystycznych, (ul. Bożego Ciała 22),
  • Frytki belgijskie (ul. św. Wawrzyńca 16),
  • Sznycel olbrzym z Restauracji „Kompania Kuflowa Pod Wawelem" (ul. św. Gertrudy 26-29),
  • Pierogi z Jadłodajni u Stasi (ul. Mikołajska 16),

 

oraz sześć produktów wyróżnionych w zeszłorocznej edycji konkursu tj.:

 

  • Kiełbaskę z niebieskiej Nyski (Hala Targowa) I miejsce w I edycji konkursu „Zawstydź obwarzanka" 2013;
  • Lody (ul. Starowiślna 83) II miejsce w I edycji konkursu „Zawstydź obwarzanka" 2013,
  • Dzwon Zygmunta-ciastko (Cukiernia Starowicz, w I edycji konkursu ul. Stradomska 7, obecnie ul. św. Wawrzyńca 32) III miejsce w I edycji konkursu „Zawstydź obwarzanka" 2013,
  • Zapiekankę (miejsce: Pętla w Bronowicach, ul. Balicka 18) produkt wyróżniony przez internatów,
  • Śledzie w różnej postaci (Ambasada Śledzia, ul. Stolarska 8/10) - produkt wyróżniony przez internatów,
  • Zapiekankę u Endziora (Plac Nowy) - produkt wyróżniony przez internatów.

 

Wśród zgłoszeń pojawiły się także takie propozycje jak: Maczanka po krakowsku, Pieróg Szwedzki, Półmisek Rajców Krakowskich, Śliwka w boczku po krakowsku czy Przekładaniec.
Ta z propozycji, która w terminie od 16 maja do 1 czerwca otrzyma najwięcej głosów przesłanych przez internautów zostanie uznana za „Wyjątkowy produkt kulinarny". Lista wszystkich produktów jest dostępna na stronie www.krakow.pl. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 4 czerwca.
Na zwycięzców konkursu czekają atrakcyjne nagrody: voucher na kolację w krakowskiej restauracji Magnifika, weekendowe pobyty w Hotelu Hilton Garden Inn, Hotelu Monika i Hotelu Aspel, zaproszenie na Bufet Surf&Turf w Hotelu Radisson Blu, zaproszenia na lunch w Amarone Ristorante, a także na koncert realizowany w ramach festiwalu Sacrum Profanum. Ponadto fundatorami nagród są Teatr Groteska i Centrum Wspinaczkowe Forteca.
Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! jest realizowany (jako dodatkowa kategoria) w ramach 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014, której organizatorem jest Urząd Miasta Krakowa przy współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym i Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.

Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! jest realizowany (jako dodatkowa kategoria) w ramach 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014, której organizatorem jest Urząd Miasta Krakowa przy współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym i Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
Partnerami konkursu są: Restauracja Magnifika, Teatr Groteska, Centrum Wspinaczkowe Forteca, Amarone Ristorante, Hilton Garden Inn Kraków, Radisson Blu Hotels & Resorts oraz Małopolska Izba Hotelarska „Gremium" którą reprezentują Hotel Aspel i Hotel Monika.
Patroni medialni to: TVP Kraków, Czas dzieci.pl, Interia.pl, Smaker.pl, www.krakow.travel, kraków.pl, Dwutygodnik Miejski Kraków.pl
Dodatkowe informacje, w tym regulamin konkursu, znajdują się na stronie www.krakow.pl.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń