Do góry

Newsy

Co można przekąsić w Soczi?

Zobaczcie, co nasi sportowcy będą mogli przekąsić jeśli wybiorą się na zwiedzanie rosyjskiego kurortu, Soczi, nazywanej "Kawkazskają Rivierą". Może podczas oglądania zimowych zmagań też skusicie się na wypróbowanie rosyjskiej kuchni tego regionu?

Ten nadmorski kurort nie kojarzy się z Rosją.      fot. Ojj! 600/wikipedia

Soczi leży w klimacie subtropikalnym, jest tam więc wilgotno i ciepło. Miasto może się pochwalić aż 300 słonecznymi dniami w roku. Ze względu na wielu turystów i słoneczną pogodę, bywa nazywane "Kawkazskają Rivierą". Cały region, o nazwie Kraj Krasnodarski jest nietypowy klimatycznie, nie kojarzy się z Rosją. Ale między lutym a marcem można tam zwykle pojeździć na nartach.

Soczi ma bardzo bogatą historię. Od tysięcy lat zamieszkiwały je ludy będące pod wpływem kultur starożytnej Grecji, Rzymu, Bizancjum, Abchazji i imperium ottomańskiego. Obecnie mieszka tam ponad 100 grup etnicznych. Czy widać tę różnorodność w ich kuchni? Sami oceńcie!

Sałatka Olivier – tradycyjnie rosyjska, wymyślona przez Belga

Ta ziemniaczana sałatka to prawdziwy przysmak Rosjan, który swoją nazwę zawdzięcza Lucienowi Olivierowi, Belgowi pracującemu jako kucharz cara. Sałatka składa się, oczywiście, z ugotowanych ziemniaków, z kiszonych ogórków, jabłek, cebuli. Wszystko pokrojone w kostkę, cebulka drobno posiekana. Do tego dodaje się majonez, pieprz i sól. Jeśli ma się ochotę na mięso, zawsze można dodać ugotowaną pierś z kurczaka. Nie ma „jednego słusznego” przepisu na tę sałatkę. Na pewno w każdym rosyjskim domu przyrządza się ją trochę inaczej. Tak się składa, że w Polsce też lubimy tego typu sałatki...

Książka kucharska: 10 przepisów na sałatki ziemniaczane. Kliknij!

Przykładowy przepis na taką sałatkę wygląda tak:

Składniki:

- 1 kg ziemniaków, ugotowanych z odrobiną oliwy,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- 3 łyżki majonezu (lub mieszanina majonezu z jogurtem naturalnym 1:1),
- 3 ogórki kiszone,
- 1 szklanka zielonego groszku,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Krok 1. Pokrój wszystkie składniki w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

Krok 2. Wymieszaj razem z majonezem, posól i popieprz do smaku.

Solanka

Solanka to zupa jedzona w Rosji i na Ukrainie. Jest gęsta, aromatyczna, pikantna, przyrządza się ją z dodatkiem śmietany. Gotuje się ją na wywarze rybnym, mięsnym lub grzybowym. Niezależnie od wybranych dodatków, zupa powinna mieć kwaśno-słony smak. Równie popularną zupą w Rosji jest szczi.

Śledzik pod grubą kołderką

Inną znaną i lubianą potrawą w Soczi jest śledzik pod kołderką. Na kołderkę składają się ugotowane ziemniaki, cebula, buraki i marchew. Do tego można dodać majonez. Podobny przepis znaleźliśmy u POMPOLINY:

śledzik pod kołderką

Tradycyjne bliny

blin na talerzu

Blin „na bogato", z dodatkami, przed podlaniem śmietaną i nakryciem drugim blinem. / fot. Flamenco108/wikipedia

Bliny jada się w całej Rosji, a także na Ukrainie i Białorusi. To rodzaj naleśników, zrobionych na drożdżach z mąki gryczano-żytniej lub gryczano-pszennej. Zwykle podaje się je w wersji wytrawnej, z dodatkiem ryb, jajek na twardo, śmietany, a nawet kawioru.

Kuchnia gruzińska

Na pewno będąc w Soczi można też wypróbować dań innych smaków poza typowo rosyjskimi. W tym mieście wielokulturowość widać także w kuchni. W wielu restauracjach do wyboru będzie na przykład kuchnia gruzińska, która znana jest z pierożków nazywanych chinkali czy chaczapuri - placka zapiekanego z serem. Zobacz przepis na gruzińskie chinkali według Fram:

chinkali gruzińska kuchnia

Serowe kulki o nazwie magnolia

Magnolię można zamówić w niemal każdej restauracji w Soczi. Serowe kulki o ostro-słodkim smaku, to świetna przekąska do wina czy piwa.

Tegoroczny faworyt: Pierogi

Książka kucharska: 25 przepisów na pyszne pierogi. Kliknij!

Najbardziej typowymi pierogami w Rosji wcale nie są - wbrew nazwie - pierogi ruskie, a pielmieni, tradycyjne rosyjskie pierogi z mięsem, rybami lub grzybami (najczęściej miesza się różne rodzaje mięsa mielonego). Co ciekawe, w Rosji pierogi ruskie nie są nawet specjalnie popularne.

Ciasto na tradycyjne, rosyjskie pierogi robi się z mąki i wody, rzadko dodaje się do niego jajko. Jest zwykle nieco cieńsze niż to w naszych pierogach ruskich. Nadzienie doprawia się czarnym pieprzem, solą i posiekaną cebulą.

Lokalna… herbata

herbata w soczi

fot. Materialscientist/Wikipedia

Herbata krasnodarska to jedyna herbata uprawiana w Rosji. Można ją wypić niemal wyłącznie w Soczi i okolicznych miastach.

A do toastów? Oprócz wódki?

Jak wiadomo, Rosjanie gustują w czystej. Ale mało kto wie, że Rosja jest na 11 miejscu wśród producentów win. Większość z winnic prosperuje właśnie w rejonie Soczi.

Na miejscu sportowcy i kibice będą mogli zjeść oczywiście wszystko, co sobie zamarzą, nie tylko tradycyjne dania. W mieście są bary szybkiej obsługi, restauracje serwujące kuchnię włoską czy śródziemnomorską.

Zobacz też: Wszystko, co chcesz wiedzieć o naleśnikach. Kliknij!

naleśniki przepisy

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło: Russia&India Report

Zobacz serwis olimpijski i bądź na bieżąco!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocie 09 lutego 2014 Ciekawy artykuł, ale nie mogę się w nim połapać. W końcu przepisu na soliankę nie ma tutaj? Ani na serowe kulki magnolia (ciekawe, co to jest).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń