Do góry

Newsy

Co się kryje w mleku z kartonu?

Preparaty witaminowe, odżywcze napoje, dobroczynne herbaty, ziołowe napary –ludzkość od niepamiętnych czasów szuka specyfiku, który będzie miał dobroczynny wpływ na zdrowie. Ten idealny jest czysty, pozbawiony jakikolwiek dodatków. Mamy go na wyciągnięcie ręki.

Fot. Picie mleka przynosi pozytywne skutki dla zdrowia/123RF/Picsel

Prosto od krowy

Zielone pastwisko to idealne miejsce dla krowy. Świeża trawa, czysta woda i duża przestrzeń zapewniają jej optymalne warunki do życia. Tym samym mleko, które daje, będzie miało idealny smak. Jednak warto pamiętać, że świeże nie może być zbyt długo przechowywane. Mikroorganizmy, które z otoczenia mogą dostać się do mleka mogą spowodować szybkie zepsucie się cennego produktu. Z tego względu mleko, które kupujemy, poddawane jest procesom mającym zwiększyć jego trwałość. Największą popularnością cieszy się mleko UHT, czyli, mówiąc potocznie, „w kartonie".

Skrót UHT pochodzi od angielskiego Ultra High Temperature. W procesie sterylizacji mleko zostaje na kilka sekund podgrzane do temperatury powyżej 135 °C, a następnie jego temperatura zostaje szybko obniżona. Proces ten pozwala na przedłużenie okresu przydatności do spożycia.

W ten sposób drobnoustroje ulegają zniszczeniu, a mleko zyskuje długi okres przydatności do spożycia, bez uszczerbku na wartości oraz bez dodatku konserwantów. Dzięki temu, że mleko jest podgrzewane przez maksymalnie krótki czas, nie traci na zawartości białka, tłuszczu czy wapnia witamin A, B2 i D i zachowuje wszystkie wartości, których oczekujemy od mleka.

Cenne składniki

Temat suplementacji witamin i minerałów wyjątkowo zaprząta głowy rodziców, którzy chcieliby dostarczyć swoim dzieciom pełnowartościowe posiłki. Sięgając po szklankę mleka mogą rozwiązać wiele swoich trosk.

Przede wszystkim to właśnie ten napój jest źródłem białka, wapnia i witamin które są potrzebne do utrzymania zdrowej kości. Dodatkowo zawarta w nim kazeina i białka serwatkowe pomagają w utrzymaniu masy mięśniowej. Skórze pomogą także lipidy, które chronią między innymi przed odwodnieniem. Mleko dostarcza również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą udział w procesach metabolicznych czy działają przeciwzapalnie.

Nie zapominajmy także o dobroczynnym kwasie mlekowym, wytwarzanym przez bakterie przy produkcji jogurtów, kefirów czy serów. Bakterie wytwarzające kwas mlekowy pomagają utrzymać odpowiednie warunki środowiskowe w jelitach przez co wpływają na poprawę odporności, wspomagają przemianę materii. Mleko jest również źródłem wapnia, który jest budulcem kości oraz zębów. To właśnie dlatego dzieci w okresie intensywnego wzrostu powinny przyjmować jego większą ilość. Pociechy nie przepadają za smakiem mleka? Jednak stwierdzono, że mleko UHT jest chętniej spożywane przez dzieci z uwagi na nieco słodkawy posmak, który powstaje w czasie procesu. Marka Łaciate, obecna na polskim rynku już od 25 lat, specjalnie dla najmłodszych przygotowała mleko smakowe w czterech odsłonach. W ofercie znalazło się także mleko Łaciate Junior - ma ono podwyższoną zawartość tłuszczu 3,8%.

A inne witaminy i minerały? Pijąc mleko dostarczamy organizmowi witaminę A oraz E - co przekłada się na dobry stan skóry oraz włosów i paznokci. W mleku obecne są witaminy B12, B2, C, D oraz K. W szklance tego napoju znajdziemy również fosfor, magnez oraz potas.

Oczywiste zalety

Najczęściej myślimy o atutach picia mleka w kontekście rozwoju dzieci, jednak nie tylko one powinny regularnie spożywać ten napój. Zamiast gazowanej, kolorowej bomby syntetycznych składników ugaś pragnienie szklanką mleka. Jakie osiągniesz korzyści? Przede wszystkim uzyskasz szczuplejszą sylwetkę i zmniejszysz ryzyko nadwagi. Cukier dodawany do napojów i oranżad wpływa na rosnącą epidemię otyłości. Dodatkowo dieta, która jest bogata w wapń może pomóc w procesie chudnięcia.

Wypijanie białego napoju może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób, między innymi osteoporozy - z uwagi na wysoką zawartość wapnia. Zmniejsza także ryzyko zachorowania na nadciśnienie czy raka jelita grubego.

Niska zawartość sodu, wartościowe źródło potasu - te czynniki powodują, że mleko pomoże w profilaktyce chorób serca.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Mlekpol

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń