Do góry

Newsy

Co zrobić z agrestu?

Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości.

Fot. 123RF/Picsel

Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni!

Dla odchudzających się

Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego owocu zawiera jedynie 41 kcal i aż 4,3 gramów błonnika pokarmowego, który jest odpowiedzialny za zwiększanie wydzielania soków trawiennych i pobudzanie ukrwienia jelit. Z dobroczynnych właściwości agrestu mogą korzystać również diabetycy. Jego niski indeks glikemiczny pozwala na wprowadzenie go do diety, oczywiście w rozsądnych ilościach.

Pogromca złego cholesterolu

Podwyższony poziom złego cholesterolu oraz nadciśnienie? Osoby cierpiące na te dolegliwości powinny przekonać się do agrestu. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoc ten pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu „LDL" we krwi, na rzecz dobrego cholesterolu „HDL". Agrest zawiera także potas, który zwalcza nadciśnienie tętnicze oraz rutynę zapobiegającą chorobom serca i miażdżycy.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Przyjaciel oczu

Agrest, a zwłaszcza jego czerwona odmiana to znakomite źródło luteiny. Dlatego polecany jest osobom, które większość czasu spędzają przed monitorem komputera lub telewizorem. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UVA i UVB, wpływa na ostrość wzroku oraz wrażliwość widzenia. Jest pomocna także w profilaktyce zwyrodnień plamki żółtej oraz zaćmy. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować luteiny, dlatego dieta każdego z nas powinna być bogata w liczne warzywa i owoce, za pomocą których dostarczymy odpowiednią jej ilość.

Co zrobić z agrestu?

Agrest ma liczne zastosowania również w kuchni. Można go jeść na surowo, dodać do ciast lub przygotować z niego wspaniałe przetwory. Dzięki dużej zawartości pektyn idealnie nadaje się do przygotowania galaretek. Znakomicie sprawdzi się również jako składnik dżemu, który możemy w chłodne, jesienne dni podawać w raz z naleśnikami. Dzięki lekko kwaskowatemu smakowi będzie pasował jako dodatek do słodkich ciast, np. biszkoptu.

Jeśli szukasz pomysłu na dania z wykorzystaniem agrestu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny gwarantowany.

1. Ciasto z masą chałwową i budyniem o smaku agrestu

Fot. Aga30 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Agrest w marynacie

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babeczki z agrestem

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto agrestowe

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dżem agrestowy z kiwi i chia

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placek z pianą i agrestem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto z agrestem i porzeczkami

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ekspresowy dżem agrestowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń