Do góry

Newsy

Co zrobić z moreli?

Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe!

Fot. 123RF/Picsel

Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce.

Przeciwko starzeniu

Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego organizmu, ponieważ wątroba produkuje z niego witaminę A.

Beta-karoten to bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Regularne spożywanie trzech moreli dziennie pomoże w utrzymaniu pięknej i zdrowej skóry oraz pozytywnie wpłynie na wzrok.

Regulacja ciśnienia

Morele są bogate w potas - w 100 g znajduje się aż 300 mg tego pierwiastka. Tak duża ilość potasu pozytywnie wpływa na organizm, przede wszystkim regulując ciśnienie krwi i pracę nerek.

Potas pobudza wydzielanie insuliny i pomaga w spalaniu węglowodanów i białek. Jest także niezbędny do prawidłowej pracy mięśni i systemu nerwowego. Bierze udział w dotlenianiu mózgu i poprawia koncentrację.

Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych moreli, możemy sięgnąć po suszone. Ale uwaga! Suszone morele są bardzo kaloryczne.

Na zakwaszony organizm i zgagę

Zakwaszenie organizmu - to stan, który powoduje osłabienie, podatność na infekcje, senność, problemy ze skórą i włosami. Może również wywoływać zaparcia i biegunki. Produkty, które zakwaszają organizm to przede wszystkim kawa, cukier, sól i mięso.

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest ważna dla zdrowia. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest spożywanie moreli - przede wszystkim suszonych, które należą do grupy produktów silnie zasadotwórczych. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę i codziennie spożywające produkty mięsne. Morele dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym pomagają osobom cierpiącym na zgagę.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Na anemię

Anemia, czyli niedokrwistość to poważne zaburzenie, które może być spowodowane niedoborem żelaza w organizmie. W leczeniu tego rodzaju anemii bardzo dużą role odgrywa odpowiednia dieta, która powinna być bogata w łatwo przyswajalne żelazo. Zalecane są również produkty pochodzenia roślinnego, między innymi morele. Morele w postaci suszonej zawierają aż 6,31 mg żelaza na 100 g produktu.

Naturalny kosmetyk

Morele są doskonałym źródłem wielu witamin i substancji odżywczych. Dlatego też, mogą być wykorzystywane jako kosmetyk. Morele można zmiksować, dodać do nich jogurt naturalny i miód. Tak powstała maseczka jest idealnym rozwiązaniem na poprawę kondycji suchej skóry.

Jak wykorzystać morele w kuchni?

Sposobów na wykorzystanie moreli w kuchni jest bardzo wiele. To doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów. Począwszy od tych najprostszych, takich jak owoce z jogurtem lub lodami, a kończąc na zdecydowanie bardziej skomplikowanych ciastach i tortach.

Doskonale sprawdzą się również w kompotach oraz orzeźwiających, letnich drinkach. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty, powinny również spróbować połączenia moreli z mięsami - świetnie podkreślą smak kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Ponieważ sezon na morele jest wyjątkowo krótki, warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju dżemy, marmolady i konfitury. Dzięki nim, nawet w najchłodniejsze, zimowe dni będziemy mogli poczuć aromat lata.

 

1. Dżem z moreli

Fot. Obz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Knedle z morelami

Fot. Cos-pysznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tarta z morelami

Fot. Ciacho50na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto jogurtowe z morelami

Fot. Basiliana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pierogi z morelami

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tarta pistacjowa z morelami

Fot. Tylife na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Roladka wieprzowa z nutą owocową

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Mleczne lody morelowe

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń