Do góry

Newsy

Czarna herbata obniża cholesterol

Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej.

Herbata jest jednym z ulubionych napojów Polaków. Ma wiele zalet i - jak pokazały badania - odznacza się również korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Naukowcy z Lipton Institute of Tea w Holandii postanowili bacznie przyjrzeć się zdrowotnym właściwościom czarnej herbaty, a zwłaszcza zawartym w niej teaflawinom.

Teaflawiny to substancje z grupy polifenoli należące do przeciwutleniaczy. Są to związki chemiczne wykazujących zdolność neutralizowania wolnych rodników. Z kolei micele to malutkie struktury znajdujące się w jelicie, które biorą udział w transporcie cholesterolu z jelita do układu krwionośnego.

Eksperyment przeprowadzony metodą in vitro na micelach pokazał, że teaflawiny ingerują
w sposób ich ułożenia w jelicie. Dzięki temu redukują one ilość pobieranego i rozprowadzanego po całym jelicie cholesterolu.

Teaflawiny, które odnajdziemy w herbacie powstają w procesie fermentacji liści herbacianych. To one odpowiadają za charakterystyczny odcień czarnej herbaty, na bazie której powstają dwa warianty Lipton Ice Tea: Peach i Lemon.

Lipton Ice Tea Lemon i Peach

Korzystne właściwości czarnej herbaty odnajdziemy także w Lipton Ice Tea Lemon i Peach.

Lipton Ice Tea Lemon to połączenie czarnej herbaty z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ta kompozycja stanowi doskonały mrożony odpowiednik lubianej przez Polaków herbaty z cytryną.

Mrożona herbata czarna z nutą brzoskwini to druga propozycja marki - Lipton Ice Tea Peach. Polakom przypadło do gustu to połączenie. Brzoskwinie cieszą się u nas dużą popularnością ze względu na delikatny aromat i soczystość, który jest doskonałym dopełnieniem smaku herbaty. Powodzenie tego owocu, zawartego w Lipton Ice Tea, obrazuje również fakt, że jego konsumpcja w naszym kraju systematycznie wzrasta.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń