Do góry

Newsy

Czarne złoto, czyli ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć.

Fot. 123RF/Picsel

Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w drewnianych baryłkach, gdzie przechodzi kolejny proces naturalnej fermentacji, tym razem alkoholowej z udziałem drożdży. W domowych warunkach takie baryłki przechowuje się zazwyczaj na strychach, gdyż latem wysoka, a zimą niska temperatura sprawia, że fermentacja przebiega o wiele szybciej. Na koniec procesu dodawany jest szczep bakterii owocowych. Tak przygotowany ocet może dojrzewać nawet dwadzieścia pięć lat, podczas których nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Zobacz też: Dlaczego świat oszalał na punkcie kefiru?

 

Właściwości „czarnego złota"

Ocet balsamiczny jest bogaty w liczne składniki mineralne, które dostarczają naszemu organizmowi: wapń, potas, żelazo i magnez. Jego ogromnym atutem jest niewielka kaloryczność - 100 gram płynu zawiera jedynie 88 kcal. Jego właściwości z pewnością docenią osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Dlaczego? Otóż, dzięki swoim właściwościom, ocet balsamiczny zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej na ciele. Wszystko za sparwą polifenoli, które stymulują pepsyny odpowiedzialne za proces spalania tkanki tłuszczowej i pracę jelit. Ocet balsamiczny znacznie zmniejsza łaknienie oraz przeciwdziała skutkom nadmiernego przejadania się.

„Czarne złoto" powinniśmy stosować nie tylko ze względu na chęć  utraty wagi. Warto bowiem wiedzieć, że pomaga on także w walce z niebezpiecznymi chorobami. Po pierwsze przeciwdziała wysokiemu stężeniowi złego cholesterolu (LDL) w naszym organizmie i zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Po drugie, co jest dobrą wiadomością dla diabetyków, ma niski indeks glikemiczny. Oprócz tych zalet jest również pomocny w walce z żylakami, chorobami układu krążenia i nadciśnieniem.

Ocet balsamiczny to naturalny środek wspierający układ odpornościowy. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Przyspiesza gojenie się ran, a do tego jest bogatym źródłem antyoksydantów, które odpowiadają za zwalczanie wodnych rodników. Badania naukowców z Harvardu dowiodły, iż jego regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca nawet o 50 %!

Zobacz też: Najzdrowsza odmiana czosnku

 

Naturalny kosmetyk

„Czarne złoto" znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on polecany osobom, które borykają się z problem zmian trądzikowych, gdyż znakomicie reguluje ilość wydzielanego sebum, a także poprawia elastyczność skóry. Fakt, że w jego składzie znajdują się przeciwutleniacze zapobiega pojawianiu się pierwszych zmarszczek.

Prócz skóry, na prozdrowotnych właściwościach octu balsamicznego zyskać mogą także włosy. Wystarczy, że użyjemy go do przygotowania odżywki. Aby przygotować maseczkę, która poprawi blask naszych włosów należy użyć: octu balsamicznego, oliwy z oliwek i kurzego białka.

Zastosowanie

Skoro tak dobrze ocet balsamiczny wpływa nasz organizm, jak możemy wprowadzić go do codziennej diety? Otóż ocet balsamiczny sprawdzi się zarówno w potrawach mięsnych jak i w daniach z rybami w roli głównej. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek i sosów. Ku zdziwieniu niektórych, ocet balsamiczny może być dodawany także do deserów.

G.M/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MH1957 01 maja 2016 Tyle napisali, a pominęli najważniejsze. Ocet pozwala w trakcie trawienia na skuteczniejsze rozkładanie białek na aminokwasy. Nierozłożone białka są traktowane przez układ immunologiczny jak ciała obce, czyli powodują stany chorobowe. Tylko proste aminokwasy pozwalają na syntezę niezbędnych organizmowi białek.

44 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

frecik 01 maja 2016 Od kiedy w trakcieprocesu gotowania dochodzi do fermentacji octowej? O fermentacji cukrowej nie wspominając, bo coś takiego wśród procesów chemicznych nie wystepuje.
Tłumacz google nie jest doskonałym narzędziem przy braku podstawowej wiedzy.

37 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń