Do góry

Newsy

Czarne złoto, czyli ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć.

Fot. 123RF/Picsel

Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w drewnianych baryłkach, gdzie przechodzi kolejny proces naturalnej fermentacji, tym razem alkoholowej z udziałem drożdży. W domowych warunkach takie baryłki przechowuje się zazwyczaj na strychach, gdyż latem wysoka, a zimą niska temperatura sprawia, że fermentacja przebiega o wiele szybciej. Na koniec procesu dodawany jest szczep bakterii owocowych. Tak przygotowany ocet może dojrzewać nawet dwadzieścia pięć lat, podczas których nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Zobacz też: Dlaczego świat oszalał na punkcie kefiru?

 

Właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny jest bogaty w liczne składniki mineralne, które dostarczają organizmowi: wapń, potas, żelazo i magnez. Jego ogromnym atutem jest niewielka kaloryczność - 100 gramów płynu zawiera jedynie 88 kcal. Jego właściwości z pewnością docenią osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Dlaczego? Otóż, dzięki swoim właściwościom, ocet balsamiczny zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Wszystko za sprawą polifenoli, które stymulują pepsyny odpowiedzialne za proces spalania tłuszczu i pracę jelit. Ocet balsamiczny znacznie zmniejsza łaknienie oraz przeciwdziała skutkom nadmiernego przejadania się.

Powinniśmy stosować go nie tylko ze względu na chęć  utraty wagi. Warto bowiem wiedzieć, że pomaga on także w walce z niebezpiecznymi chorobami. Po pierwsze przeciwdziała wysokiemu stężeniowi złego cholesterolu (LDL) w naszym organizmie i zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Po drugie, co jest dobrą wiadomością dla diabetyków, ma niski indeks glikemiczny. Oprócz tych zalet jest również pomocny w walce z żylakami, chorobami układu krążenia i nadciśnieniem.

"Czarne złoto" to naturalny środek wspierający układ odpornościowy. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Przyspiesza gojenie się ran, a do tego jest bogatym źródłem antyoksydantów, które odpowiadają za zwalczanie wodnych rodników. Badania naukowców z Harvardu dowiodły, iż jego regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca nawet o 50 %!

Zobacz też: Najzdrowsza odmiana czosnku

Naturalny kosmetyk

Ocet balsamaiczny znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest on polecany osobom, które borykają się z problem zmian trądzikowych, gdyż znakomicie reguluje ilość wydzielanego sebum, a także poprawia elastyczność skóry. Fakt, że w jego składzie znajdują się przeciwutleniacze zapobiega pojawianiu się pierwszych zmarszczek.

Prócz skóry, na prozdrowotnych właściwościach octu balsamicznego zyskać mogą także włosy. Wystarczy, że użyjemy go do przygotowania odżywki. Aby przygotować maseczkę, która poprawi blask naszych włosów należy użyć: octu balsamicznego, oliwy z oliwek i kurzego białka.

Zastosowanie

Skoro tak dobrze ocet balsamiczny wpływa nasz organizm, jak możemy wprowadzić go do codziennej diety? Otóż ocet balsamiczny sprawdzi się zarówno w potrawach mięsnych jak i w daniach z rybami w roli głównej. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek i sosów. Ku zdziwieniu niektórych, ocet balsamiczny może być dodawany także do deserów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 29 maja 2017 To "czarne złoto" potrafi być też jasno żółte, jeśli surowcem były jasne winogrona...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń