Do góry

Newsy

Czego nie jadają eksperci od zatruć?

Zatrucia pokarmowe zdarzają się każdemu, a ich nieprzyjemne konsekwencje na długo w naszej pamięci. Można ich jednak uniknąć, słuchając wskazówek ekspertów ds. zatruć.

Fot. 123RF/Picsel

Czasami zdarza się tak, że poważna choroba została spowodowana przez produkty, po których zupełnie byśmy się tego nie spodziewali. Tymczasem, jedząc niektóre z warzyw lub mięs, powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdyż przy odrobinie nieuwagi, możemy razem z nimi spożyć substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Kiedy powinniśmy zachować największą czujność? Oto kilka produktów, których eksperci do spraw zatruć nie wkładają do ust.


1. Kiełki

Dla wielu osób dokładne oczyszczenie kiełków stanowi nie lada wyzwanie. Jeśli jednak tego nie zrobimy, możemy nabawić się poważnego zatrucia. Kiełki są hodowane w wilgotnym i ciepłym środowisku. Niestety, są to również doskonałe warunki do rozwoju rożnego rodzaju drobnoustrojów oraz niebezpiecznych bakterii. W związku z tym faktem, wielu specjalistów do spraw żywienia odradza podawanie kiełków małym dzieciom oraz osobom, które mają osłabioną odporność. Aby mieć pewność, że zjadane przez nas rośliny są zupełnie bezpieczne dla naszego zdrowia, warto je krótko sparzyć we wrzątku przed podaniem.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń