Do góry

Newsy

Czy pestki jabłek mogą zaszkodzić?

Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie.

Fot. 123RF/ Picsel

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki, które wywołują uszkodzenia komórek oraz zwiększają ryzyko pojawienia się raka. Ponadto, substancje zawarte w jabłkach skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają odchudzanie oraz sprawiają, że cera i paznokcie wyglądają na zdecydowanie zdrowsze.

Uważaj, na te błyszczące

Mimo tak wielu zalet, zjedzenie niektórych części jabłek może mieć również zły wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim powinniśmy uważać na owoce o wyjątkowo błyszczącej się skórce. Za ich perfekcyjny wygląd odpowiadają różnego rodzaju woski, które chronią je przed uszkodzeniami w czasie transportu. Zwykle przygotowuje się je na bazie naturalnych produktów, jednak niektóre produkuje się z użyciem roby naftowej, co niepokoi wielu dietetyków. Niestety, nigdy nie możemy mieć pewności jaki wosk trafił na nasze jabłko, gdyż nie istnieją przepisy, które zobowiązywałyby producentów do zamieszczania gdziekolwiek takich informacji.

Zobacz też: Dlaczego pestki arbuza świetnie wpływają na nasze zdrowie? Kliknij!

Co się kryje w arbuzie?

Dlaczego nie powinniśmy jeść pestek jabłek?

Kiedy byliśmy młodsi, dzieci na podwórkach wymieniały się wieloma poradami. Jedną z nich było „nie jedz pestek jabłek, bo w brzuchu wyrośnie ci drzewo". Co prawda, realne konsekwencje zjedzenia pestek nie są aż tak dramatyczne, jednak w dalszym ciągu nie należą do najprzyjemniejszych. Zwłaszcza jeśli zjemy ich naprawdę sporo.

W każdej pestce jabłka znajduje się około 0,5mg glikozydów cyjanogennych. Jeśli nazwa tej substancji kojarzy wam się z niebezpieczną trucizną - cyjankiem - wasze myśli podążają w dobrym kierunku. Cyjanki należą do tej grupy związków chemicznych, która mają działanie silnie drażniące skórę i błony śluzowe. W toku ich trawienia powstaje cyjanowodór, który pozbawia krew możliwości przenoszenia tlenu i w konsekwencji prowadzi do śmierci przez uduszenie.

Czy powinniśmy się martwić jedząc jabłka? Na szczęście nie. Dawka cyjanku zawarta w pojedynczej pestce jest niewielka i nie spowoduje zatrucia. Co więcej, substancja ta jest uwalniana dopiero po przegryzieniu nasionka. Śmiertelną ilość cyjanowodoru dostarczyłoby nam dopiero zjedzenie około 200 pestek.

Mimo iż ryzyko jest niewielkie, osoby wyjątkowo wrażliwe mogą odczuwać pewne nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu dużej ilości pestek. Nie jest to groźne, a organizm powinien sobie sam poradzić ze zneutralizowaniem szkodliwych substancji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!


Zobacz też: Jak wyhodować awokado z pestki? Kliknij!

Zobacz też: Jakie rośliny urosną z pestki? Kliknij!

Zobacz też: Jak uprawiać kawę na parapecie? Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń