Czy surowe ciasto jest jadalne? Drugi odcinek "Bake off - Ale Ciacho!"

Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem. Będą musieli przygotować surowe ciasto, które ma nadawać się do spożycia oraz pudding z przyrządzonym własnoręcznie serem ricotta.

Pierwszy odcinek nowej serii jednego z najsłodszych programów TVP za nami. Zadania jakie postawili w nim przed kucharzami jurorzy nie były łatwe. W konkurencji technicznej amatorzy cukiernictwa piekli babę drożdżową, która miała pokazać czy uczestnicy potrafią obchodzić się z tak wymagającym ciastem. Jak się okazało nie wszyscy poradzili sobie z wypiekiem. Ela zajęła w tej konkurencji ostatnie miejsce, natomiast Jagoda pierwsze. Jej ciasto było najbliższe ideału.

W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli poczuć się pewniej, zadaniem jakie mieli wykonać było przygotowanie domowego ciasta. Każdy z kucharzy wybrał wypiek, który często serwuje swoim bliskim. Jednak i to okazało się trudne. Z programu musiała odejść Karolina, która do sporządzenia ciasta użyła gotowych produktów (galaretki i kawy cappuccino). Miano gwiazdy wypieków tygodnia otrzymała Jagoda. Michał Bryś tak podsumował wykonany przez nią wypiek - mimo to, że nie jest to program o poezji, stworzyła poemat!

Co wydarzy się w drugim odcinku?

Czy surowe ciasto może być jadalne? Uczestnicy piątej edycji „Bake Off - Ale Ciacho!" będą próbowali to udowodnić podczas jednej z konkurencji. W kolejnym starciu, cukiernicy amatorzy będą mieli za zadanie przygotować pudding z domowym serem ricotta i wędzonym łososiem.

Jak robi się surowe ciasto? Czy pudding zaspokoi podniebienia jurorów Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia? Przekonamy się już w niedzielę o godzinie 15:15 w TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 12

60 min
0
Przekąski Jajka koperkowe

Jajka koperkowe to delikatne i wykwintne danie, pełne ziołowego aromatu. Awok...

Odsłon: 979

30 min
5

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4