Do góry

Newsy

Czym najlepiej zagęścić zupę?

Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości?

Fot. 123RF

Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i propozycji obiadowych, w tym i zup, bez której wielu osobom trudno wyobrazić sobie pełny posiłek. Chociaż spożywamy naprawdę dużo zup, nie jest to powód do zmartwień. Wręcz przeciwnie, gdyż specjaliści do spraw żywienia zachęcają nas, by jak najczęściej pojawiały się w naszym jadłospisie. W końcu są naprawdę smacznym sposobem na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Jednak co zrobić, gdy zupa wyszła zbyt rzadka, a tradycja wymaga, żeby była gęsta?

Zupę zagęścić możemy w różny sposób. Jednak powinniśmy pamiętać, że jedne metody są zdrowsze, a inne nieco mniej. Na cenzurowanym z pewnością jest klasyczna zasmażka, śmietana oraz mąka. W tym wypadku ogromnym minusem jest fakt, że ich dodanie do posiłku, jest prostym sposobem na zwiększenie jego kaloryczności. Jeśli dbamy o figurę, zdecydowanie lepszym wyborem będzie zagęszczanie zup np. warzywami lub pieczywem. Zagęszczanie zmiksowanymi warzywami sprawi, że ilość kalorii pozostaje taka sama, a my maksymalnie wykorzystamy wszystkie właściwości odżywcze tych produktów. Jeśli zdecydujecie się zagęszczać zupę chlebem, warto zdecydować się na ciemne pieczywo, wypiekane na mące żytniej, gdyż jest ono znacznie zdrowsze niż pieczywo jasne.

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat poszczególnych sposobów zagęszczania zup?m

1. Mąka

Jest to zdecydowanie najpopularniejszy sposób na zagęszczenie zup i sosów. Mąkę przed dodaniem należy dokładnie wymieszać z zimną wodą, tak, aby wszystkie grudki zniknęły. Najlepiej robić to łyżką lub trzepaczką, a zawiesina szybciej przyjmie odpowiednią konsystencję. Następnie, kiedy nasza mieszanka będzie już gotowa,  dodajemy ją powoli do gotującej się zupy. Ważne, by podczas wlewania, cały czas mieszać gotujący się płyn gdyż w innym wypadku łatwo powstają grudki. Po dodaniu mąki, zupę należy ponownie zagotować. Ten sposób zagęszczania  sprawdzi się doskonale podczas przygotowywania zupy grzybowej lub gulaszu.

 

Co na obiad?

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń