Do góry

Newsy

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Wiele osób na diecie bezglutenowej zastanawia się, w jaki sposób zastąpić mąkę pszenną. Oto kilka produktów, które bez obaw możecie włączyć do swojej diety.

Fot. 123RF

Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam zestawienie produktów, którymi z powodzeniem możecie zastąpić popularną mąkę pszenną. Każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i zapachem, posiada wiele wartości odżywczych, a także jest bogaty w składniki mineralne.


1. Mąka gryczana

Ten rodzaj mąki jest otrzymywany ze zmielonych ziaren gryki, które nie posiadają glutenu. Warto wiedzieć, że zawiera ona bardzo dużą ilość białka - na każde 100 gramów przypada między 11-14 gramów tej substancji. Ale to nie wszystko! Gryka to również bogactwo błonnika, dzięki któremu nasz układ trawienny działa szybciej i sprawniej. Ponadto, mąka gryczana jest doskonałym źródłem różnego rodzaju aminokwasów, w tym rutyny, taniny oraz katechiny. Co więcej, spożywając ją dostarczymy do naszego organizmu również porcję witaminy E, witamin z grupy B, a także magnez, miedź, wapń i fosfor.

Jak ją wykorzystać?

Przede wszystkim do wypieku chleba, przygotowania naleśników, ciast oraz blinów. Zwykle ten gatunek mąki miesza się z innymi rodzajami, ponieważ mąka gryczana jest dość ciężka i posiada charakterystyczny, gorzki smak.

 

Szukasz przepisów na wykorzystanie mąki gryczanej? Kliknij w wybrane zdjęcie!

Bliny gryczane z kawioremNaleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem jabłkowymMurzynki pomarańczowe, babeczki gryczane

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń