Do góry

Video

Dieta bezglutenowa

Decydując się na dietę bezglutenową, należy wyłączyć z jadłospisu wiele produktów zawierających gluten, czyli mieszaninę białek roślinnych. Dietetyczka Ewa Owczarek Kacprzak w rozmowie z Ewą Chodakowską ostrzega przed stosowaniem diety „tak po prostu". Dlaczego tak popularny ostatnio styl odżywiania może być groźny?

Czy dieta bezglutenowa jest dla każdego?    Fot. 123RF.COM/PICSEL

Dieta bezglutenowa nie jest synonimem zdrowej diety! To dieta wykluczająca produkty zawierające gluten, stosowana w przypadku choroby o nazwie celiakia, objawiającej się nadwrażliwością na gluten. Moda na tę dietę u osób zdrowych nie ma najmniejszego sensu.

Zobaczcie, jak opowiada o tej sytuacji dietetyk:

BEBIO/x-news

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AvP 15 marca Przygotowywanie posiłków zgodnie z dietą bezglutenową nie zawsze jest proste i wymaga posiadania odpowiedniej wiedzy na temat różnych produktów. Dlatego ja korzystam na co dzień z cateringu dietetycznego WygodnaDieta.pl, dzięki czemu nie muszę martwić się o takie kwestie. ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pete 12 sierpnia 2014 ...co za dwie tępe baby!!! tak tępe, że aż oczy i uszy bolą. Niech Chodak w ramach przygotowania do rozmowy przeczyta sobie inne punkty widzenia, np. książkę dr.Davisa "Dieta bez pszenicy", żeby nie dawać sobie wciskać kitu. A pani dietetyk jest zwyczajnie niedouczona. Mówi tylko o opinii jednej strony. Tymczasem dr.Davis pisze, że eliminacja glutenu u osób nie mających alergii na gluten powoduje wiele korzyści w innych schorzeniach, których nikt nie wiązał z glutenem, jak np. problemy ze stawami! Poza tym wymienia kilkanaście innych schorzeń. Mówi, że od lat 60. w wyniku modyfikacji genetycznych zbóż mamy obecnie ok.3% nowych białek, które nie są znane naszemu organizmowi, z którymi nasz organizm sobie nie radzi. Dlatego też coraz więcej osób ma alergię na gluten. Idealne proporcje białek, tłuszczy i węglowodanów mają rośliny strączkowe, więc niech niedouczona pani dietetyk nie opowiada bzdur o brakach w diecie bezglutenowej. "Dieta bezglutenowa" to nie jest dieta, czy moda, tylko właśnie zmiana nawyków żywieniowych. Sam zmieniając swoje nawyki (eliminując gluten), w ciągu pół roku zgubiłem 16kg, i jedynym brakiem u mnie jest brak brzucha :) A u mojego znajomego po miesiącu od odstawienia glutenu wyrównały się poziomy dobrego i złego cholesterolu oraz spadł poziom trójglicerydów (dokładnie to, o czym pisze dr Davis), dzięki czemu mógł odstawić leki na podwyższony cholesterol. Więc nawet nie o samą wagę chodzi przy odstawieniu glutenu, a o poprawę zdrowia. Odstawienie glutenu nie jest żadną dietą cud, chociaż w moim przypadku cuda się dzieją (o tym też pisze dr Davis, podając wiele konkretnych przypadków medycznych) - to jest właśnie zmiana nawyków żywieniowych! Zachęcam do mądrej lektury! O korzyściach z eliminacji glutenu (przynajmniej okresowej eliminacji) mówi też m.in. dr Grażyna Pająk i jeszcze kilka mądrych osób.

26 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń