Do góry

Newsy

Dieta bezglutenowa - jedno wielkie oszustwo?

Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej?

Czym jest choroba trzewna?

Ból brzucha po jedzeniu to niejedyny objaw celiakii.

Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ odpornościowy jelita u chorego - prowadzi to do zmian w budowie jelita (np. uszkodzenie błony śluzowej) oraz nieprzyjemnych objawów, takich jak m.in. niestrawność, wzdęcia, zaparcia, przewlekła biegunka, wymioty, a także zwiększenie drażliwości i zaburzenia koncentracji. Może też przebiegać w sposób bezobjawowy, a pierwsze symptomy mogą pojawić się późno, np. wskutek silnego stresu czy infekcji.

U osób chorych występują także zaburzenia wchłaniania, które mogą doprowadzić do niedoborów pokarmowych (dotyczy to zarówno witamin, jak i minerałów). A te, przy braku zmian w diecie, mogą w efekcie wywołać choroby związane z niedoborami - krzywicę, osteoporozę, ubytki szkliwa czy anemię.

Stosując dietę bezglutenową trzeba pamiętać, że mimo wykluczenia dużej grupy produktów zawierających gluten, trzeba zwracać szczególna uwagę na to, by odżywianie było zbilansowane i dostarczało odpowiedniej ilości mikro- i makroelementów. Warto kontrolować ich poziom za pomocą badań, aby uniknąć wspomnianych niedoborów.

Kto powinien stosować dietę bezglutenową? Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lady_sakura 07 grudnia 2014 następny tendencyjny artykuł. Brak jakikolwiek argumentów czy uzasadnienia gdzie to wielkie "oszustwo". Brak konkretnych przykładów zagrożeń diety bezglutenowej, brak wyszczególnienia tych rzekomych niedoborów jakich można się nabawić.

oprócz celiakii istnieje nietolerancja na gluten którą diagnostyka nie zawsze wykryje. Najlepszą diagnostyką jest odstawienie glutenu na kilka tygodni, zjedzenie czegoś glutenowego i obserwowanie reakcji. Jeśli źle sie czujemy to gluten nam nie sluży i najlepiej go odstawić.

równocześnie prawidlowa dieta bezglutenowa NIE oznacza jedzenia wysoko przetworzonych chlebów czy makaronow bezglutenowych ale wybieranie naturalnych produktów.
Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwa78 05 grudnia 2014 witam,
mam 36lat od ponad 35lat choruję na Celiakie i nie jest to bynajmniej u mnie choroba dziedziczna tylko nabyta. Objawy są przeróżne i jak to bywa przy każdej innej chorobie, każdy organizm ma różne dolegliwości i inaczej reaguje.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 05 grudnia 2014 Dietę bezglutenową powinno się stosować jedynie u pacjentów z potwierdzoną nietolerancją glutenu. Najgorszą rzeczą, jaka może się stać, jest stosowanie diety bezglutenowej a następnie diagnozowanie choroby trzewnej. Diagnostyka nie wykrywa wtedy choroby trzewnej, pacjent zaczyna spożywać gluten, i sobie po prostu szkodzi. A wierzy, że nie ma celiakii. NIE POWINNO SIĘ stosować diety bezglutenowej, jeśli nie mamy postawionej diagnozy "Choroba trzewna (celiakia)". Natomiast jak nie wiadomo, o co chodzi, chodzi o pieniądze. Firmy produkujące produkty bezglutenowe chcą zarobić. Więc mówią i piszą głupoty, byle tylko przekonać ludzi do kupowania produktów bezglutenowych (często potraktowanych chemią). Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkakulaga 05 grudnia 2014 Gdzie autorka wspomina DLACZEGO dieta bezglutenowa jest TAKA szkodliwa zgodnie z tytułem na pierwszej stronie? Co ma autorka do powiedzenia w temacie chorób autoimmunologicznych i szkodliwości tej właśnie diety? Odpowiedzi: 1 ▼

79 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń