Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Nadszedł sezon na orzechy laskowe. Są one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów oraz mięs i przepyszną przekąską same w sobie. Produkuje się z nich również olej. Jakie mają właściwości? Czy faktycznie warto je jeść?

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy laskowe, tak jak inne orzechy posiadają liczne wartości i właściwości odżywcze. Na tle innych wyróżniają się jednak sporą zawartością witaminy E. Jest to minerał nazywany „witaminą młodości i płodności". Pozytywnie wpływa na potencję oraz płodność. Jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.

Ponadto owoce leszczyny wspomagają pracę naszego układu nerwowego. Są także źródłem magnezu, który wpływa na poprawę pamięci i sprawne myślenie. Warto sięgać po orzechy laskowe zwłaszcza kiedy zmagamy się ze stresującymi sytuacjami. Polecane są również osobom, które zmagają się z bezsennością oraz osłabieniem.

W tych pysznych orzechach znajduje się także sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz zapewnia prawidłową pracę serca. Zawierają również cenny błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom „złego" cholesterolu, a podnoszą poziom tego „dobrego". Tym samym spożywanie owoców leszczyny może zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Orzechy laskowe są także bogate w witaminę E, która zapobiega zlepianiu się płytek krwi, tym samym zapobiegając zakrzepom.

Mimo, że są wysokokaloryczne, owoce leszczyny powinni włączyć do diety wszyscy, którzy marzą o płaskim brzuchu. Większość tych kalorii to nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcz z tych orzechów nie tuczy, a wręcz uruchamia w organizmie procesy spalania tzw. oponki. Ważne jednak by jadać je w umiarkowanych ilościach, jako posiłek, a nie jako dodatkową przekąskę.

Ponadto poprzez wapń i fosfor zawarty w orzechach laskowych możemy wzmocnić nasze kości oraz zęby. Owoce leszczyny są także źródłem niezbędnego dla naszego organizmu żelaza. Zapewnia on odpowiednią pobudliwość mięśni, zapobiega i leczy niedokrwistość.

Również cukrzycy mogą bez obaw sięgać po orzechy laskowe. Ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 15. Udowodniono także, że orzechy, w tym też laskowe, obniżają poziom cukru we krwi. W związku z tym mogą zapobiec cukrzycy typu 2.

W medycynie ludowej odwar z liści i kory leszczyny stosuje się do leczenia żylaków. Współczesna fitoterapia poleca owoce leszczyny na kaszel. Rozdrobnione orzechy wystarczy wrzucić do mleka lub wody z miodem i taką mieszankę wypić.

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń