Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść orzechy laskowe?

Nadszedł sezon na orzechy laskowe. Są one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów oraz mięs i przepyszną przekąską same w sobie. Produkuje się z nich również olej. Jakie mają właściwości? Czy faktycznie warto je jeść?

Fot. 123RF/Picsel

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc składników odżywczych, mających doskonały wpływ na kondycję naszego organizmu. Jeśli do tej pory orzechy laskowe niezbyt często gościły w waszej diecie, przedstawiamy pięć faktów, które z pewnością zmienią ten stan rzeczy.

Pobierz aplikację smaker Doskonałe źródło witamin i mikroelementów

W porównaniu do innych orzechów, laskowe zawierają potężną dawkę cennej witaminy E, nazywanej „witaminą młodości i płodności". Jest ona wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem, który wymiata z naszego ciała szkodliwe związki, chroniąc komórki organizmu przed zbyt wczesnym starzeniem. Ponadto, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów oraz wpływa na prawidłową wydolność mięśni.

Dzięki tiaminie, orzechy leszczyny wspomagają pracę układu nerwowego, a za sprawą magnezu pozwalają poprawić pamięć i ułatwiają koncentrację.

Po orzechy laskowe warto sięgać zwłaszcza w momentach, gdy zmagamy się ze stresującymi sytuacjami. Ponadto, poleca się je osobom cierpiącym na bezsenność i osłabienie.

W tych pysznych orzechach znajduje się także sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz zapewnia prawidłową pracę serca. Zawierają również cenny błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom „złego" cholesterolu, a podnoszą poziom tego „dobrego". Tym samym spożywanie owoców leszczyny może zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Orzechy laskowe są także bogate w witaminę E, która zapobiega zlepianiu się płytek krwi, tym samym zapobiegając zakrzepom.

Dla osób walczących z kilogramami

Mimo, że są wysokokaloryczne, owoce leszczyny powinni włączyć do diety wszyscy, którzy marzą o płaskim brzuchu. Większość tych kalorii to nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcz z tych orzechów nie tuczy, a wręcz uruchamia w organizmie procesy spalania tzw. oponki. Ważne jednak by jadać je w umiarkowanych ilościach, jako posiłek, a nie jako dodatkową przekąskę.

Z obserwacji osób zajmujących się zdrowym odżywianiem wynika, iż orzechy laskowe jedzone w umiarkowanych ilościach szczególnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Na przykre dolegliwości

Ponadto poprzez wapń i fosfor zawarty w orzechach laskowych możemy wzmocnić nasze kości oraz zęby. Owoce leszczyny są także źródłem niezbędnego dla naszego organizmu żelaza. Zapewnia on odpowiednią pobudliwość mięśni, zapobiega i leczy niedokrwistość.

Również cukrzycy mogą bez obaw sięgać po orzechy laskowe. Ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 15. Udowodniono także, że orzechy, w tym też laskowe, obniżają poziom cukru we krwi. W związku z tym mogą zapobiec cukrzycy typu 2.

W medycynie ludowej odwar z liści i kory leszczyny stosuje się do leczenia żylaków. Współczesna fitoterapia poleca owoce leszczyny na kaszel. Rozdrobnione orzechy wystarczy wrzucić do mleka lub wody z miodem i taką mieszankę wypić.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń