Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść pokrzywę?

Pokrzywę często uznaje się za sprawiający ból, niepotrzebny chwast. Niesłusznie. Warto wiedzieć, że ta niedoceniana roślina ma zaskakujące działanie lecznicze.

Fot. 123RF/Picsel

Pokrzywa obfituje w cenne składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne. Zawiera między innymi witaminy A, K, C, i B2 a także jod, magnez, wapń, żelazo i potas. Znajdują się w niej też korzystne dla serca fitosterole oraz chlorofil, który pozytywnie wpływa na florę jelitową. Już w starożytności pokrzywę wykorzystywano do leczenia chorób żołądka, a nasze prababcie uznawały ją za łatwo dostępne remedium na wiele dolegliwości.

Jak zdobyć pokrzywę?

Pokrzywy możemy zrywać samodzielnie, chociażby w czasie spaceru po łące. Należy jednak pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie, ponieważ z czasem traci swoje właściwości. Najlepiej jest to robić w maju i kwietniu. Nie powinno się wybierać miejsc przy drogach, ponieważ liście pokrzyw mogą wchłaniać zanieczyszczenia wydobywające się z pojazdów. Warto również wiedzieć, iż możemy także zasadzić krzaczki - pokrzywa nadaje się do uprawy w doniczce lub ogródku. Aby uniknąć bolesnych poparzeń, przed zbiorami załóżcie ochronne rękawiczki.

Jak wykorzystać pokrzywę?

Pokrzywa jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym, wspomaga leczenie kamicy nerkowej i schorzeń układu moczowego, poprawia pracę jelit oraz pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Roślina ta stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dlatego też stosuje się ja w leczeniu anemii i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Z kolei antyoksydanty zawarte w liściach pokrzywy chronią nasz organizm przed rozwinięciem się wielu chorób oraz ułatwiają detoksykację.

Spożywanie herbatek z pokrzywy poleca się również w celu przyspieszenie regeneracji organizmu. Picie takich naparów ułatwia przemianę materii, wspiera oczyszczanie układu trawiennego oraz korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze okłady z pokrzywy stosuje się w leczeniu schorzeń skórnych oraz stanów zapalnych mięśni. Zaleca się je również w czasie infekcji gardła i jamy ustnej.

Kosmetyki na bazie pokrzywy wspierają prawidłowe nawilżenie skóry oraz ułatwiają pozbycie się łupieżu. Nie bez przyczyny znajdziemy ją również w składzie preparatów, mających poprawić kondycję i wygląd włosów.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

 

Pokrzywa a odchudzanie

Pokrzywa może znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Jak już wcześniej wspominaliśmy, wspomaga trawienie oraz przyspiesza tempo przemiany materii, dzięki czemu dostarczana do organizmu energia jest szybciej zużywana. Reguluje także poziom glukozy i zapobiega znacznym wahaniom cukru we krwi, dzięki czemu przeciwdziała nagłym napadom głodu. Wspiera również oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn, które często bywają przyczyną problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Kto powinien unikać spożywania pokrzywy?

Mimo licznych pozytywnych właściwości, po preparaty z pokrzywy powinniśmy sięgać z rozwagą. Roślina ta nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także osób mających problem z chorobami dróg rodnych. Ze szczególną uwagą i najlepiej po konsultacji z lekarzem, powinny spożywać pokrzywę osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ zawarte w tej roślinie związki aktywne mogą zaburzać działanie niektórych leków.

Jeśli chcesz włączyć pokrzywę do swojej diety, poniżej prezentujemy kilka przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem zarówno świeżych, jak i suszonych liści tej rośliny.

1. Zupa wiosenna z pokrzywy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Choć dla niektórych gotowanie zupy z pokrzywy może wydawać się dziwne, jest to bardzo zdrowy i zaskakująco smaczny posiłek, który świetnie sprawdzi się w czasie gorących dni.

2. Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Gnudi to włoskie kluseczki z ricotty i dodatkiem szałwii lub szpinaku. Tym razem nasza użytkowniczka postanowiła przygotować je w wersji z pokrzywą.

3. Chleb z pokrzywą

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Takie chleb to doskonały dodatek do wiosennych śniadań. Pokrzywa z mąką orkiszową nadaje całości lekko orzechowy smak.

Pobierz aplikację smaker

4. Naleśniki z pokrzywą

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zwykle zielone naleśniki przygotowuje się na bazie szpinaku. Warto jednak eksperymentować, do zrobienia masy wykorzystując chociażby niedoceniane pokrzywy.

 

5. Cytrusowy koktajl z pokrzywą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Napój ten to idealna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie. Niesamowicie odżywczy, pyszny, owocowy mix to rozwiązanie, które z pewnością posmakuje każdemu.

6. Koktajl z pokrzywą

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Warto dodawać choćby odrobinę pokrzywy do miksowanych koktajlów. Dzięki temu napój uzyskuje intensywnie zielony kolor i staje się jeszcze zdrowszy.

7. Pesto z pokrzywy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Pesto jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, przekąsek, mięs i makaronów. To z pokrzywy jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sosu z bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych.

8. Kotleciki z młodą pokrzywą

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Pokrzywę możemy przemycić niemal w każdej potrawie. Tym razem - w połączeniu z risotto i czosnkiem - stała się bazą do niezwykle smacznych kotlecików, które bardzo dobrze sprawdzą się zarówno w roli dania głównego, jak i sycącej przekąski.

9. Prosty napój z pokrzywy

Fot. Asia67 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Taki odżywczy napój to idealny pomysł na gorące dni. Przypomina trochę standardową lemoniadę, jednak dzięki bombie witaminowej w postaci pokrzywy jest dużo zdrowszą opcją.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Tekst: Monika Drabik

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń