Do góry

Newsy

Domowe nalewki owocowe - jak je zrobić?

Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Na szczęście nasi użytkownicy znają sekret doskonałych, domowych nalewek.

Fot. 123RF/Picsel

Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem.

Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane przez nich aromatyczne trunki na bazie zbiorów z przyklasztornych sadów doceniano nie tylko ze względu na wykwintny smak, lecz także na wyjątkowe właściwości lecznicze.

Nalewki europejskie

W XVI wieku włoscy alchemicy wpadli na pomysł stworzenia pierwszej nalewki przeznaczonej do zwykłej konsumpcji. Słynne rosolisy powstawały z alkoholu zaprawianego olejkami (zwłaszcza różanym) i przez długi czas uchodziły za najlepsze trunki, podawane głównie na ucztach dla najbogatszych.

Wkrótce nalewki zaczęły cieszyć podniebienia także innych mieszkańców Starego Kontynentu, a poszczególne kraje doczekały się własnych specjałów - we Francji były to "Chartreuse" i "Benedyktynka", w Dalmacji wiśniowy likier "Maraschino", na Łotwie kminkowy "Alasz", a na Litwie ziołowa trojanka litewska.

Moda na nalewki nie ominęła także Polski, gdzie zasłynął przede wszystkim słodki likier o miodowo-korzennym smaku, zwany krupnikiem.

Trunek dla wybranych

W krótkim czasie na staropolskich stołach zaczęły królować także inne nalewki, a najlepsze receptury stały się dla ich posiadaczy skrzętnie skrywanym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Słodkie alkoholowe napoje były przede wszystkim domeną szlachty, a każdy szanujący się dworek posiadał własne pomieszczenie do ich przechowywania zwane... apteczką.

Podczas biesiad sięgano po trunki, dobierając je do smaków serwowanych potraw. Przykładowo: z indykiem podawano morelówkę, z pieczenią z dzika - wiśniówkę, zaś do kaczki pijano nalewkę z czarnej porzeczki.

Nalewki były nie tylko ozdobą stołów, ale też świadczyły o prestiżu gospodarzy, a czasem nawet pełniły dodatkowe role - jak choćby przyrządzana z dzikiej róży żenicha, którą stawiano w oknie, by zwabić potencjalnych kandydatów do ręki panny na wydaniu.

Słodkie lekarstwo

W dzisiejszych czasach każdy może samodzielnie wyprodukować własną nalewkę, wystarczy dobry przepis i odrobina cierpliwości. Polacy chętnie kontynuują staropolską tradycję przyrządzania nalewek domowej roboty, doceniając ich walory smakowe, a także zdrowotne.

Nalewka to wyciąg alkoholowy z owoców, kwiatów, korzeni lub ziół. Połączenie to sprawia, że substancje o właściwościach leczniczych zawarte w roślinach zostają wydobyte, dzięki czemu napój znakomicie nadaje się do łagodzenia rozmaitych dolegliwości.

I tak: malinówka pomaga przy przeziębieniu, aroniówka poprawia odporność, a nalewka miętowa, orzechówka i jałowcówka przeciwdziałają niestrawności. Dobroczynne działanie nalewek odczujemy oczywiście tylko stosując umiar w ich spożywaniu (jeden kieliszek dziennie wystarczy!).

Jak zrobić nelwekę?

Chociaż po nalewki zwykle sięgamy w chłodne dni, warto pamiętać, że to właśnie latem mamy najwięcej, najlepszej jakości składników na nie. Sekret przygotowywania domowych trunków poznali nasi użytkownicy, którzy bardzo chętnie dzielą się sprawdzonymi przepisami. Oto niektóre z nich.

 

1. Nalewka jagodowa z lawendą

Nalewka jagodowa z lawendą

Fot. JagodzianaCaffee na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonej porzeczki

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Nalewka z kwiatów bzu

Nalewka z kwiatów bzu

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Fot. Aneta197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić? na INTERIA.TV.

5. Nalewka na winogronach

Nalewka na winogronach

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Nalewka na rabarbarze

Nalewka na rabarbarze

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Nalewka kresowa z czerwonych owoców

Nalewka kresowa z czerwonych owoców

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Wiśniowa nalewka

Wiśniowa nalewka

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Nalewka brzoskwiniowa

Nalewka brzoskwiniowa

Fot. Miodipieprz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Nalewka łagodząca kaszel i chrypkę na INTERIA.TV.

10. Nalewka miętowa

Nalewka miętowa

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

11. Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

12. Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa

Fot. Jola73 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

13. Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

Fot. Beata 1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń