Do góry

Newsy

Domowe wędliny

Dlaczego coraz więcej osób robi wędliny na święta w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi, z niewielką zawartością prawdziwego mięsa...

Domowa wędlina będzie nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza niż sklepowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Dlaczego warto samemu zrobić wędlinę na święta? Sami zobaczcie, co do kupowanych wędlin dodają producenci:

Zobacz więcej o oszustwach producentów mięs i wędlin!


Przygotowanie domowej wędliny nie jest takie trudne! Oto cały proces w kilku krokach:

- Najpierw kupujemy świeże mięso bez kości, o wadze co najmniej 3 kg. Oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i dokładnie myjemy. Pamiętajmy o higienie przy surowym mięsie!

- Kolejnym krokiem jest zapeklowanie mięsa. Zasypujemy je solą (ok. 2 łyżki), saletrą (dosłownie szczyptą) i przyprawami i wstawiamy do lodówki (najlepiej w szklanym naczyniu, bez dostępu powietrza). Saletrę, sól i przyprawy można też wymieszać w wodzie i do takiej aromatycznej solanki włożyć mięso. Takiej zalewy potrzebujemy tyle, by przykryła całe mięso. Szynka potrzebuje aż 2 tygodni w mieszance peklującej, a schab i golonka tydzień.

- Potem możemy mięso uwędzić, upiec lub ugotować. Nie trzeba chyba dodawać, że taka wędlina będzie pozbawiona ulepszaczy i sztucznych dodatków - będziemy mogli cieszyć się smakiem prawdziwego mięsa.

Znasz sprawdzone przepisy na domowe wędliny? Podziel się nimi!


Zobacz, jak przygotować domową wędlinę ze schabu:


Książka kucharska: 20 przepisów na domowe wędliny! Kliknij!

ksiazka kucharska domowe wędliny

Znasz ciekawe przepisy? Podziel się nimi!

Zaletą domowej wędliny jest to, że można ją przyrządzić i doprawić według własnego gustu.  Do zalewy można dodać na przykład:

- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- czosnek,
- szałwię,
- jałowca,
- gorczycę,
- kolendrę.

Z innych przypraw polecamy słodką i ostrą paprykę, tymianek, rozmaryn, lubczyk, cząber czy majeranek. Dla miłośników ostrych smakołyków świetnie sprawdzi się chilli.


Zobacz, jak przygotować suszone mięso i dlaczego warto. Kliknij!

domowa szynka

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ania-w 16 kwietnia 2014 Witam,
Dziękuję za uwagę. Przepraszam za ten błąd, film został już usunięty z artykułu.
Pozdrawiam,
Anna Wiśniewska

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BartekWojda 16 kwietnia 2014 Jestem pod wrażeniem. Widać że człowiek,który pisał ten artykuł nie ma pojęcia o czym pisze. Dlaczego? Dodał film z pajacykiem,który gotuje peklosól!!!!!!!!!!!!!! Peklosól dodaje się po ostygnieciu zalewy!!! Przespalo sie w szkole co sie wytwarza,gdy gotuje sie sol? Powodzeniza ze smierdzacym miesem po zrobieniu takiej receptury. Potrujecie sie ludzie! Pozdrawiam! Bartek Wojda.

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń