Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu

Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem!

Fot. 123RF/Picsel

Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi


Składniki:


- Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)
- Pomidorki koktajlowe (200g)
- Miękkie awokado (1 szt.)
- Boczek wędzony (8 plastrów)
- Majonez (2 łyżki)
- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

 

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente, odlewamy i studzimy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki i smażymy aż będzie chrupki i dodajemy do makaronu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki a awokado w kostkę i też dodajemy do makaronu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy około 30 minut w lodówce.

 

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2